Hrană pentru câini
Hrana pentru câini nu este doar o modalitate de a satisface foamea, ci și o sursă esențială de nutrienți și energie pentru a menține o stare de sănătate bună. A fost confirmat științific faptul că calitatea și durata vieții câinilor sunt influențate cel mai mult de hrana pe care o consumă.
Descompunerea de bază a hranei pentru câini
Hrana pentru câini se împarte în hrană uscată și hrană umedă. Principala diferență între cele două este reprezentată de ingredientele umede și/sau conținutul de apă. Cea mai frecventă formă de hrănire a câinilor este o combinație de hrană uscată și umedă, dar unii proprietari preferă doar o singură formă.
Hrană uscată
Hrana uscată este alcătuită din aproximativ 90% materie uscată și 10% materie umedă sau apă. Este cea mai preferată și căutată hrană, în principal datorită caracterului său practic. Este ușor de depozitat și de dozat și nu se strică rapid după deschidere.
Tipuri de producție de hrană uscată:
Extrudarea - dintr-un amestec brut în granule la temperatură și presiune ridicată.
Coacerea - gătirea și uscarea amestecului brut într-un cuptor, dar la temperaturi și presiuni mai mici decât la extrudare.
Presarea - presarea materiilor prime la presiune ridicată sub formă de granule. Prin presare se păstrează cea mai mare parte a ingredientelor naturale utilizate. Cu toate acestea, aceste tipuri de hrană sunt de obicei cele mai scumpe.
De ce ingrediente are nevoie câinele dumneavoastră?
Majoritatea dietelor optime ale câinelui dumneavoastră ar trebui să fie compuse din produse de origine animală. Câinii pot obține nutrienți și din cereale, fructe și legume, dar aceste ingrediente ar trebui să fie prezente în cantități mai mici.
Carne
Carnea este cea mai bună sursă de proteine, deoarece este cea mai naturală și mai digerabilă pentru câini, iar cel puțin 30% din proteinele animale ar trebui să provină din carne. Cele mai comune surse sunt puiul, rața, mielul, curcanul, iepurele, carnea de vită, carnea de porc și peștele. Vânat, cum ar fi cerbul și mistrețul, este de asemenea populară, precum și specii mai puțin cunoscute, cum ar fi renul, calul, bizonul și cangurul. Organele comestibile sunt adesea chiar mai hrănitoare decât carnea și nu ar trebui să lipsească din dieta unui câine.
Grăsimi sănătoase
Când vine vorba de grăsimi, este adevărat că grăsimile animale, cum ar fi uleiul de pește, sunt cele pe care câinii le pot folosi și digera cel mai bine. Grăsimea este o sursă excelentă de acizi grași esențiali omega-3 și -6. Aceștia susțin procesele biologice din organism, sunt benefici pentru piele și organele interne, iar jumătate din vitamine sunt dizolvate în grăsimi.
Carbohidrați
Carbohidrații, cum ar fi orezul, cartofii, fructele etc., sunt o sursă excelentă de energie. De asemenea, conțin fibre care susțin buna funcționare a intestinului și oferă senzația de sațietate.
Vitamine și minerale
Legumele și ierburile sunt surse naturale de minerale. Cu toate acestea, alimentele de bună calitate conțin, de obicei, și minerale separate sub formă de chelați. Vitaminele susțin metabolismul, iar mineralele ajută la formarea oaselor și a țesuturilor.
Cum să alegi hrana potrivită pentru câini în funcție de vârsta câinelui tău?
Nevoile nutriționale se schimbă în toate etapele vieții unui câine, așa că este important să se facă distincția între hrana pentru căței, adulți și seniori.
Pentru căței
Un câine este considerat cățeluș până când împlinește cel puțin un an, iar în această perioadă are nevoie de hrană pentru a-i asigura o dezvoltare sănătoasă. Acestea conțin mai multe calorii și sunt mai bogate în proteine, grăsimi, vitamine și minerale.
Pentru câini adulți
Hrana pentru câini adulți este concepută pentru a menține o greutate sănătoasă și pentru a asigura o nutriție adecvată. În general, o dietă completă și echilibrată este o alegere bună. Pentru câinii activi, este adecvată o dietă cu un conținut mai mare de proteine, vitamine și minerale.
Pentru câinii mai în vârstă
Un câine devine un câine senior între aproximativ 7 și 9 ani, în funcție de rasă. Câinii mai în vârstă sunt susceptibili de a fi mai puțin activi și au nevoie de mai multă odihnă. Prin urmare, au nevoie de alimente ușoare, mai puțin calorice și de multe lichide. Se recomandă conservele și pliculețele. În același timp, trebuie să se acorde atenție în cazul unei posibile boli sau al obezității, iar dieta trebuie întotdeauna ajustată în consecință.
Este la fel de important să se facă distincția între:
- câini cu corp mare și câini cu corp uriaș.
Fiecare rasă are nevoi diferite și este predispusă la diferite probleme de sănătate. Hrana potrivită ține cont de toate acestea. Printre cele mai populare sunt alimentele pentru câini supraponderali sau castrați. Rația zilnică a acestora ar trebui să conțină mai puține calorii pentru a menține câinele sătul, controlându-i în același timp greutatea.
Alte alimente de top sunt cele fără cereale. Mărcile de hrană premium încearcă să elimine utilizarea cerealelor în favoarea unor ingrediente mai hrănitoare.
O categorie specializată include alimentele cu medicamente de uz veterinar, concepute special pentru câinii cu probleme de sănătate. Acestea au fost dezvoltate de către medicii veterinari pentru prevenire și tratament.