Ce rozătoare să alegeți ca animal de companie?

Ce rozătoare să alegeți ca animal de companie?

Cuprins

Alegerea unei rozătoare nu este o sarcină ușoară. Aceste animale mici sunt complet dependente de dumneavoastră și necesită îngrijire zilnică. În plus, dacă cumpărați o rozătoare ca animal de companie pentru copilul dumneavoastră, ar trebui să fiți pregătit să vă ocupați de cea mai mare parte a îngrijirii.

  • Unele dintre aceste animale, cum ar fi iepurii, dihorii și aricii, sunt clasificate oficial ca mamifere mici, iar denumirea de rozătoare este doar descriptivă.

Hamster pitic Jungarian

Dacă sunteți nou în ceea ce privește creșterea rozătoarelor, un hamster este alegerea perfectă pentru dumneavoastră. Sunt animale de companie ușor de manevrat, de obicei se împrietenesc repede și te lasă să ai grijă de ei. Hamsterii au o durată de viață relativ scurtă, de 1-3 ani. Natura lor jucăușă înseamnă că devin rapid un membru adorabil al familiei. Cu toate acestea, sunt nocturni, așa că gândește-te la locul în care le amplasezi cușca, astfel încât să nu te trezească noaptea. De asemenea, hamsterii nu ar trebui să fie ținuți împreună, mai ales dacă sunt masculi.

skrecok_dzungarsky_3.png

Șoareci

Șoarecii sunt printre cele mai mici animale de companie, cu o durată de viață de aproximativ 1,5-2 ani. De asemenea, sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a evada ușor și rapid. Nu au claviculă, așa că pot săpa prin spații mai mici mai ușor decât rozătoarele mai mari, cum ar fi hamsterii. Sunt activi mai ales pe timp de noapte. Dacă sunt bine socializați de la o vârstă fragedă și manevrați cu grijă, sunt prietenoși și ușor de manevrat.

mys_3.png

Șobolan

Șobolanii sunt sociabili și trăiesc în perechi sau în grupuri de același sex. Trăiesc puțin mai mult decât șoarecii, 2-3 ani. Sunt mai mari și mai ușor de manevrat decât unele rozătoare mai mici, rareori mușcă și adesea au atașamente puternice față de stăpânii lor. Șobolanii au nevoie de cuști mai mari și de mai multă atenție decât rozătoarele mai mici, sunt foarte inteligenți și pot învăța câteva trucuri. Dezavantajul șoarecilor și al șobolanilor este că urina lor are un miros mai puternic, ceea ce înseamnă că trebuie să curețe și să schimbe litiera mai des.

potkan_3.png

Porcușorul de Guineea

Datorită mărimii și naturii lor blânde, porcușorii de Guineea sunt foarte populari. Rareori mușcă, sunt blânzi, neagresivi și sensibili. Porcușorii de Guineea sunt animale sociale și au nevoie de interacțiune și contact social cu oamenii sau cu alți porcușori de Guineea, așa că se dezvoltă bine în perechi sau în grupuri de același sex. În condiții ideale și cu o îngrijire bună, pot trăi în medie 5-8 ani.

morca_3.png

Gerbilii

Gerbilii sunt animale foarte prietenoase, curioase, active și amuzante, cărora le place să se cațere, să sape și să muște. Vârsta lor medie este de 2-4 ani. Sunt animale de companie excelente pentru copiii mai mari și pentru adolescenți. Sunt ușor de manevrat. Fiind animale de deșert, au nevoi foarte mici de apă. Din cauza cerințelor scăzute de apă, produc doar cantități mici de urină, astfel încât nu au mirosul puternic al șoarecilor, de exemplu.

pieskomil_3.png

Iepurele

Iepurii sunt animale de companie minunate. Sunt foarte inteligenți și, prin urmare, necesită mai multă stimulare mentală și spațiu. Există multe tipuri de iepuri din care puteți alege, de la cei pitici la cei uriași. Aceștia pot trăi între 8 și 12 ani. Avantajul lor este că sunt obișnuiți să le fie satisfăcute nevoile într-un singur loc. Controalele veterinare periodice sunt esențiale, deoarece dinții și ghearele lor trebuie tăiate. Iepurii ar trebui să fie vaccinați la fiecare șase luni împotriva ciumei și a mixomatozei.

kralik_3.png

Chinchilla

Aceste animale domestice trăiesc în mod natural în grupuri mari. Este preferabil să le țineți cel puțin în perechi, deoarece o chinchilla solitară necesită multă atenție, iar lipsa acesteia poate duce la un comportament stereotip. Chinchilele sunt mai active în zori și la asfințit, așa că pot dormi în timpul zilei. Sunt animale active care pot sări până la 1,5 metri. O cușcă înaltă, cu mai multe niveluri, este potrivită pentru ele, oferindu-le mai multe oportunități de a sări și de a se cățăra. Oferiți-le o varietate de jucării de mestecat pentru a-i ține ocupați și pentru a-și ascuți dinții în creștere.

cincila_3.png

Dihorii

Dihorii sunt animale foarte inteligente și sociabile. Deși pot părea puțin pretențioși, deseori au nevoie de aceeași îngrijire ca și o pisică sau un câine. În medie, trăiesc între 5 și 7 ani, dar cel mai bătrân dihor are în prezent un record de 14 ani! Sunt niște creaturi mici și foarte curioase. Fiind animale de companie, dacă adoptați un dihor, luați în considerare posibilitatea de a adopta o pereche, astfel încât să nu se simtă singuri. Dihorii nu sunt potriviți pentru familiile cu copii mici. Sunt animale foarte fragile și se pot răni cu ușurință dacă nu sunt manipulate corespunzător sau dacă cad. Dihorii sunt animale carnivore. Se hrănesc cu șoareci, șobolani sau au fost dezvoltate diete speciale disponibile în comerț pentru ei. Deși dihorii sunt animale curate în mod natural, sunt cunoscuți pentru mirosul lor mosc. Indiferent de câte ori este îmbăiat un dihor, mirosul nu dispare niciodată complet și este mult mai rău la dihorii castrați. Ca și pisicile, le place să tragă un pui de somn și de obicei dorm până la 20 de ore pe zi. Totuși, atunci când nu dorm, sunt animale de companie foarte active și jucăușe. Dihorii trebuie să fie vaccinați împotriva bolii de Carré și a rabiei.

fretka_3.png

Aricii

Aricii sunt prietenoși și curioși. Sunt liniștiți și sunt animale de companie ideale pentru persoanele răbdătoare și liniștite. Preferă să doarmă în timpul zilei și sunt activi la asfințit și seara. Cu o îngrijire adecvată, aricii pot trăi aproximativ 6 ani. Dieta ariciului constă în principal din insecte - viermi de făină, gândaci, greieri. Ca supliment alimentar, puteți oferi ariciului dumneavoastră o hrană pentru pisici de înaltă calitate, cu un conținut ridicat de carne. Aricii sunt foarte activi în natură. Se cațără, sapă, înoată și adesea merg kilometri întregi pe timp de noapte. Din acest motiv, incinta ariciului dumneavoastră trebuie să fie suficient de mare pentru ca acesta să se comporte în mod natural.

jezko_3.png


Autorul lucrării: Antónia Barnová (University of Veterinary Medicine and Pharmacy)