Năpârlirea în lumea pisicilor sau cum să îmblânzești blana pisicii tale

Năpârlirea în lumea pisicilor sau cum să îmblânzești blana pisicii tale

Cuprins

Unde există o pisică, există păr de pisică. Se lipește de aproape orice, se lipește de orice, mai ales de hainele noastre...

Se știe că pisicile sunt animale curioase, așa că orice "obstacol" pe care îl punem este o "invitație la dans", pe care ele o acceptă cu mare plăcere. Se urcă pe mese, pe dulapuri și pe dulapuri, pe pervazuri, peste tot pe unde nu ar trebui. Aceste "mici aventuri" lasă o dâră de blană căzută, astfel încât stăpânul poate urmări toată ziua zbenguiala animalului său de companie.

Iar la sfârșitul zilei, tot ce ne rămâne de făcut este să aspirăm și să fermecăm rolele de epilat pentru a obține cât mai mult păr pe ele.

Shedding-ul nu va fi niciodată eliminat complet, întotdeauna vor exista fire de păr rătăcite, dar este posibil să se reducă la minimum cantitatea. Cu ajutorul tehnicilor de îngrijire potrivite, putem aduna majoritatea firelor de păr pierdute înainte ca acestea să se transforme într-o minge pe podeaua casei noastre, plutind în derivă pe treptele noastre ca într-un film western vechi.

În primul rând, să trecem la elementele de bază, așa că haideți să vorbim despre motivul pentru care cade părul de pisică.

De ce îi cade blana pisicii?

Toate pisicile își pierd părul, cu excepția celor fără păr. Este un proces natural care menține blana pisicii sub control. Părul vechi și deteriorat moare, astfel încât în locul lui să crească păr nou, frumos și sănătos. Părul mort este aruncat sau pisica îl poate îndepărta singură pentru a evita iritarea pielii.

Blana lor este în primul rând protectoare, dar ajută și la reglarea căldurii corporale. Își pierd părul în funcție de bioritmul lor, care este influențat în principal de schimbarea anotimpurilor și a vremii.

Procesul "normal" de pierdere a părului este puternic influențat de factorii de stres. Acesta este un termen pe care toți proprietarii îl vor cunoaște din vizitele la veterinar. Atunci când acest factor este ridicat, pisicile varsă automat mai mult păr. Motivul pentru acest lucru este evolutiv, deoarece în trecut pisicile sălbatice puteau scăpa de prădători prin pierderea blănii.

nparlirea-in-lumea-pisicilor_1.png

Pisicile nu suportă bine schimbările radicale, acestea le fac să fie stresate și iritabile, așa că evitați-le. În astfel de situații, ele pierd mai mult păr din cauza lucrurilor deja menționate.

Rasa pisicii, vârsta, starea de sănătate și obiceiurile de îngrijire joacă, de asemenea, un rol crucial.

Multora dintre noi li se poate părea că pisicile cu părul lung își varsă blana mai intens, dar nu este așa. De fapt, este adevărat contrariul! Ele își pierd mai puțin păr, iar secretul este că părul mai lung este mai ușor de reperat.

De asemenea, o rată ridicată de cădere a părului poate fi cauzată de lucruri mai puțin obișnuite, cum ar fi o dietă dezechilibrată, deficiențe minerale, alergii/intoleranțe alimentare și paraziți. Acestea din urmă sunt detectate relativ repede de către proprietari.

Nu uitați, dacă există o leziune mare pe blană, îngrijirea veterinară este esențială!

Când năpârlește pisica?

Nu că ar trebui să se oprească în orice moment, dar pisicile năpârlesc mai intens în două perioade ale anului. Primăvara, în aprilie și mai, și toamna, mai ales în octombrie și noiembrie.

Sezonul de vărsare este în concordanță cu vremea și anotimpurile. Acest lucru se observă mai ales la pisicile de exterior.

Pe măsură ce vremea se încălzește, pisicile își varsă excesul de blană pentru a se pregăti pentru vară, dar pe măsură ce vremea se răcește toamna și zilele devin mai scurte, ele încep să își verse din nou blana moartă "veche", ajutând la creșterea blănii mai calde.

Bioritmurile pisicilor de interior sunt ușor perturbate de temperaturile constante, așa că acestea își varsă mai puțin, dar cu aceeași intensitate pe tot parcursul anului.

nparlirea-in-lumea-pisicilor_2.png

Există diferite rase de pisici, cu blană în două straturi, care au substraturi. Acest strat este folosit în principal pentru a regla căldura corporală, în timp ce blana "superioară" de deasupra are o funcție de protecție. În acest caz, substratul este cea care se desprinde prima și se păstrează pentru o perioadă mai scurtă de timp, mai ales primăvara și toamna.

Cum putem identifica firele de păr duble?

Poate fi ușor de detectat prin atingere. În timp ce la o blană simplă poți simți doar părul mătăsos, neted și moale atunci când îl mângâi, la o blană dublă poți simți stratul mai gros și mai dens de păr care se ascunde. Cel mai simplu mod de a afla este să masați și să mângâiați blana, dar dacă nu sunteți sigur, puteți cere ajutorul veterinarului sau al altor profesioniști.

Pisicile cu părul dublu se întâlnesc cel mai frecvent la pisicile de rasă pură, cum ar fi Maine Coon, Man Island, Scottish lop-eared sau pisica de pădure norvegiană.

Cum să faci față cu năpârlirea?

Problema nu este singură - acest lucru este valabil și pentru năpârlire. Părul căzut poate cauza probleme nu numai în gospodărie și pe haine, ci și în stomacul pisicii dumneavoastră.

1. Îngrijirea regulată

O toaletare regulată înseamnă mai puțin păr mort în stomacul pisicii atunci când se toaletează.

În general, pisicile nu sunt fani ai pieptănatului, așa că este important să prindeți momentul potrivit, de exemplu chiar înainte de hrănire. Nu este recomandat să începeți în timp ce se joacă sau să le treziți din somn, deoarece este puțin probabil să scape fără să vă zgârie.

Lăsați-l să cunoască pieptenele, lăsați-l să îl miroasă și abia apoi începeți să îl pieptănați în locurile în care îi place să fie mângâiat. Aceasta include în jurul capului, bărbia, capătul spatelui și lângă coadă. De aici puteți continua să îl pieptănați. Dar fiți tolerant cu animalul dvs. de companie. Dacă este deja prea rezistent, nu-l forțați. Tundeți-l mai des, dar pentru perioade mai scurte. Chiar și un minut pe zi poate face minuni. Merită să o faceți săptămânal.

nparlirea-in-lumea-pisicilor_3.png

Poate fi ușor de detectat prin atingere. În timp ce la o blană simplă poți simți doar părul mătăsos, neted și moale atunci când îl mângâi, la o blană dublă poți simți stratul mai gros și mai dens de păr care se ascunde. Cel mai simplu mod de a afla este să masați și să mângâiați blana, dar dacă nu sunteți sigur, puteți cere ajutorul veterinarului sau al altor profesioniști.

Pisicile cu părul dublu se întâlnesc cel mai frecvent la pisicile de rasă pură, cum ar fi Maine Coon, Man Island, Scottish lop-eared sau pisica de pădure norvegiană.

La toaletare, peria potrivită nu este de neglijat. Pisicile cu părul scurt preferă perii cu peri moi, în timp ce pisicile cu părul lung au nevoie mai întâi de un pieptene cu dinți groși, urmat de o perie moale.

DQIG-89572.jpg

Rasele cu părul subțire, pe de altă parte, au nevoie de peri mai rigizi. 

FQGI-66972_1.jpg

Firele de păr moarte pot fi îndepărtate și cu o mănușă de pieptănat, care separă ușor firele de păr moarte de blană. Nu se poate greși cu o perie de masaj, deoarece majoritatea pisicilor adoră să fie mângâiate. Îmbinați afacerile cu plăcerea.

BQFE-77863_1_1.jpg 

Pisicile supraponderale au nevoie de o atenție specială, deoarece nu au acces la toate zonele care trebuie curățate, așa că trebuie să o facem noi pentru ele. 

Nu tundeți niciodată blana pisicii dumneavoastră, deoarece acest lucru perturbă apărarea naturală a blănii și termoreglarea. Ca să nu mai vorbim de riscul de rănire.

2. O gospodărie curată

Părul care se desprinde este un paradis pentru praf și alți alergeni sau dăunători, care mai târziu pot cauza probleme de sănătate nu doar pentru oameni, ci și pentru pisici.

De aceea, este o idee bună să urmați o aspirare temeinică, iar apoi să folosiți o rolă depilatoare pentru a scăpa de părul de pe canapele, haine și alte materiale textile.

3317-3186_1.jpg

Cu cât faceți acest lucru mai des, cu atât mai puțin timp va trebui să petreceți data viitoare. 

Părul mai lung este mai ușor de tratat, deoarece rămâne la suprafață, în timp ce părul scurt se prinde în țesătură.

3. Ajutați digestia pisicii

Pisicile încep să defecheze după 4 săptămâni de la naștere, iar acest obicei va rămâne cu ele pentru tot restul vieții. Limbile lor aspre, dinții ascuțiți și ghearele asemănătoare unui pieptene sunt de mare ajutor la curățare. Statisticile arată că pisicile își petrec 30-50% din ziua în care sunt treji făcând acest lucru.

Ca urmare, o cantitate semnificativă de păr se depune în tractul digestiv. Prin urmare, este important să se faciliteze digestia pisicii. Există o serie de preparate, sub formă de pastă sau tablete. Pastele sunt mult mai ușor de aplicat și chiar mai gustoase.

EZFF-81682_1.jpg

De asemenea, este foarte eficientă și iarba, care este cel mai natural mod de a elimina părul. Iarba leagă firele de păr în stomac, care sunt apoi expulzate din organism prin fecale sau vărsături.

BWDE-88872_1.jpg

De asemenea, o cantitate suficientă de proteine, vitamine și acizi grași omega 3 și 6 din alimentație facilitează digestia pisicii. Hidratarea este, de asemenea, importantă. Lipsa de lichide usucă pielea și acest lucru nu va face decât să accelereze căderea părului. Dacă este posibil, amplasați mai multe boluri cu apă prin casă.

83615-167807_1.jpg

De asemenea, ați putea lua în considerare găurile de adăpare, deoarece pisicile adoră apa curgătoare. Cu toate acestea, puteți asigura o hidratare adecvată și cu hrană umedă.