De ce am nevoie dacă vreau să încep un terariu?

De ce am nevoie dacă vreau să încep un terariu?

Cuprins

Reptilele și broaștele țestoase au avantajul de a fi ușor de îngrijit, mai ales în comparație cu alte animale de companie.

Este esențial să alegeți un terariu adecvat în funcție de tipul de animal de companie, și de dotările acestuia (substrat, ascunzători, perete 3D, decorațiuni), sursa de iluminat, sursa de căldură și bolul de apă. De asemenea, nu uitați să aflați ce hrană mănâncă animalul de companie și cât de des.

Cum se alege un terariu

Potriviți aspectul terariului cu mediul în care trăiește specia respectivă. Pentru reptilele care locuiesc în zonele de stepă uscată, alegeți un terariu mai jos, dar lung. Printre acestea se numără agama, gecko nocturn și pitonul.

Pentru reptilele cărora le place să se cațere, alegeți un terariu înalt și echipați-l cu o varietate de crengi și frunze. Un astfel de terariu se potrivește unui gecko de varec, iguanei, cameleonului sau felzuma. Terariul trebuie să aibă o bună ventilație pentru a permite pătrunderea aerului proaspăt. Cel mai bine este ca găurile de ventilație să se afle în partea de sus și în părțile laterale ale terariului.

Puteți alege între diferite substraturi, cum ar fi nisip, nucă de cocos (lignoceluloză), scoarță de copac, pietre, pietriș, betonit sau hârtie. Pentru broaștele țestoase, melcii, păianjenii și reptilele care locuiesc în pădurea tropicală, substratul de nucă de cocos este cel mai bun, deoarece reține bine umiditatea.

Țestoaselor le plac, de asemenea, pietrișul și pietrele. Agamiilor le place nisipul, iar pentru geckos bentonita (nisip pentru pisici fără parfum) este cel mai bun. Pentru șerpi, alegeți un substrat natural - așchii, turbă sau cocos.

Așezați diverse ascunzători în terariu, astfel încât animalul de companie să aibă unde să se ascundă. Un perete 3D oferă mai mult spațiu pentru cățărare.

Căldură și umiditate în terariu

Reptilele sunt animale ectotermice, ceea ce înseamnă că nu pot menține o temperatură corporală constantă, precum mamiferele. La temperaturi scăzute, digestia reptilelor încetinește. Astfel, ele își obțin căldura din mediul înconjurător.

Prin urmare, amplasați o lampă de căldură, o piatră de încălzire sau un tampon de încălzire sub terariu. Temperatura nu trebuie să fie aceeași în tot terariul, așa că plasați becul pe o parte și lăsați umbra pe cealaltă parte. În acest fel, reptila va alege locul care i se potrivește cel mai bine.

Cel mai bun mod de a monitoriza temperatura terariului este de a plasa un termometru special în terariu, care poate fi combinat cu un higrometru. Reptilele trebuie să mențină o anumită umiditate în terariu, de exemplu prin dezumidificarea pereților.

Mediul uscat cauzează probleme grave de sănătate pentru șopârle și șerpi, ceea ce poate duce la moartea acestora. Deși unele specii beau apă dintr-un bol, altele beau doar din picăturile de apă de pe plante și decorațiuni.

Lumina în terariu

Reptilele depind de căldura oferită de razele ultraviolete și de ciclul natural al zilei și al nopții pentru a supraviețui. Prin urmare, asigurați un tip de iluminat adecvat, cele mai potrivite fiind becurile cu iluminare UVA, care sunt și ele o sursă de căldură. Acestea favorizează consumul de hrană, activitatea și reproducerea.

Lumina UVB este importantă pentru sinteza vitaminei D3. Lăsați becul aprins timp de 10-12 ore, apoi opriți-l și lăsați terariul în întuneric.

Hrană pentru animalele din terariu

Majoritatea reptilelor se hrănesc cu o varietate de insecte, cum ar fi greieri, dubioare, anelide și lăcuste. Insectele sunt întotdeauna hrănite vii. Viermii făinoși sunt potriviți ca supliment alimentar.

Pentru agama sau iguana, plantele de păpădie, frunzele de păpădie, plantain, varza chinezească, salata, rucola și frunza de morcov sunt, de asemenea, părți importante ale dietei.

Merele, perele, bananele, pepenele galben, castraveții și ardeiul gras sunt potrivite ca răsfăț. Pagecon și felzuma se vor bucura cel mai mult de banane și piure de fructe, pe lângă insecte.

Când se hrănesc?

Reptilele și broaștele țestoase adulte sunt de obicei hrănite la fiecare 2-3 zile. Șerpii se hrănesc cu șoareci și șobolani și ar trebui hrăniți la fiecare 7-14 zile.

Vitamine pentru animalele de terariu

Reptilele trebuie să fie suplimentate cu vitamina D3, care este necesară pentru producerea de calciu. Ele au nevoie de calciu pentru dezvoltarea adecvată a oaselor, metabolismul și funcția musculară. Vitamina A susține sănătatea ochilor și a pielii. De asemenea, în gama noastră de vitamine și minerale pentru animale de terariu puteți găsi amestecuri de vitamine în care să acoperiți insectele înainte de hrănire.