Prima drumeție cu un câine - la ce să ne așteptăm și cum să ne pregătim?

Prima drumeție cu un câine - la ce să ne așteptăm și cum să ne pregătim?

Cuprins

Drumeția cu un câine este una dintre cele mai frumoase aventuri. Împreună, puteți descoperi minunile naturii, care vă vor oferi o experiență plăcută și de neuitat. Nu numai că este distractiv, dar este și extrem de bun pentru sănătatea ta și a câinelui tău.

page0_(3).jpg

1. Pregătirea pentru drumeție

Nimeni nu ar întreprinde un maraton fără o anumită pregătire. Dacă o veți face, veți regreta curând. Același lucru este valabil și pentru câinele tău. El trebuie să fie în formă, iar corpul său trebuie să fie aclimatizat treptat la efortul sporit, astfel încât să poată finaliza cu ușurință drumeția.

Există o diferență uriașă între o plimbare de 30 de minute în parc și o drumeție de 3 ore. Și nu este cel mai bine experimentată în carne și oase.  

Merită să începeți pregătirile cu câteva zile înainte de prima drumeție.

katerina-kurgo-1_1.jpg

Început de plimbări mai lungi

În mod ideal, 40-60 de minute. Terenul ar trebui să fie variat, astfel încât labele câinelui să se obișnuiască cu suprafețele denivelate. Puneți-i hamul câinelui în timpul plimbărilor și țineți-l în lesă pentru ca acesta să se obișnuiască cu acest lucru în timpul plimbării.

Toți drumeții buni își poartă echipamentul într-un rucsac, iar câinele dumneavoastră nu ar trebui să facă excepție. Puteți să-i puneți un rucsac câinelui dumneavoastră, dar numai gol la început. Din nou, este important să îl obișnuiți cu el și abia apoi îl puteți încărca treptat. Cu toate acestea, nu puneți niciodată mai mult de 20-25% din greutatea câinelui în rucsac.

Rucsacul nu este potrivit pentru rasele cu spatele lung și picioarele mai scurte, cum ar fi corgis sau teckeli.

Odată ce vedeți că câinele dvs. nu are nicio problemă în a purta un ham cu lesă și un posibil rucsac timp de până la o oră, este gata să plece în drumeții.

Exersarea cuvintelor de comandă de bază

Câinele dumneavoastră trebuie să asculte comenzi precum "În picioare! Stai pe loc! Pas!". Până când nu face acest lucru, nu trebuie să i se dea drumul. Ar putea să se rătăcească, să mănânce ceva, să deranjeze animalele sălbatice sau alți excursioniști.

page0.jpg

Este important ca el să se înțeleagă bine cu câinii străini, deoarece este puțin probabil să fie singurul câine dintr-o drumeție.

Trasee alese cu grijă

Lungimea și dificultatea traseului ar trebui să fie întotdeauna adaptate la vârsta, sănătatea și starea câinelui. Mai puțin este uneori mai mult. Atunci când alegeți un traseu, verificați întotdeauna dacă acesta este potrivit pentru câinele dumneavoastră sau dacă poate intra în zonă.

Unele trasee trec prin zone protejate, unde accesul câinilor poate fi restricționat sau interzis.

În același timp, aflați dacă câinele are voie să se deplaseze liber pe traseu sau dacă trebuie să fie ținut în lesă. Faceți o hartă a zonei, astfel încât să știți cu ce dificultăți vă veți confrunta.  De exemplu, un râu cu un curent puternic, o pantă abruptă sau o vegetație densă. 

Ați ales un traseu aglomerat? Sunt mulți turiști? Mulți factori necunoscuți pot fi un declanșator de stres. Cu cât vă alegeți traseul cu mai multă atenție, cu atât mai puține șanse de surprize neplăcute.

2. Alegerea echipamentului potrivit

Regula de aur într-o drumeție este că este mai bine să ai echipament, dar să nu ai nevoie de el, decât să ai nevoie de el și să nu-l ai. Dacă vă lipsește ceva la vedere, este prea târziu. 

În mijlocul pădurii, este greu să recuperezi ceea ce nu ai, iar drumul de întoarcere nu durează doar 5 minute. Un câine nu are nevoie de prea multe, dar elementele de bază includ:

O lesă și un ham

Pentru siguranță, pentru a evita situațiile neprevăzute și, de asemenea, prin lege, aveți nevoie de un ham și o lesă. Indiferent dacă apoi îi dați drumul în sălbăticie. Hamul trebuie să fie rezistent și de bună calitate, deoarece câinilor le place să se frece de lucruri și uneori trebuie să fie trași sau  hamridicați.

Cu toate acestea, confortul este, de asemenea, foarte important, deoarece câinele îl va purta timp de mai multe ore. Nu trebuie să fie împins, împuns, supraîncălzit sau să i se obstrucționeze respirația. Merită să fiți atenți atunci când alegeți și să investiți într-o piesă de bună calitate, deoarece acest lucru poate da roade pe termen lung.

image_6483441_(1)_1.JPG

Boluri și boluri de călătorie pliabile

Bolurile pliabile sunt practice, ușoare și nu ocupă mult spațiu. Câinii au nevoie de mai multă apă decât de obicei în timpul unei drumeții, deoarece sunt în continuă mișcare și temperatura corpului lor este mai ridicată, mai ales pe vreme însorită.

Saci de recompensă pentru hrană sau saci pentru litieră

Pe lângă hidratare, trebuie să urmăriți și aportul caloric. Acest lucru poate fi asigurat cu alimente de recompensă de calitate, cum ar fi hrana în farfurie, care sunt ușoare și ușor de depozitat. Chiar și cantitățile mici oferă suficiente substanțe nutritive pentru prietenul dumneavoastră cu patru picioare.

image_6487327.JPG

Mâncarea uscată crește setea, așa că nu este indicat să le dați de mâncare în timpul unei drumeții.

Trusa de prim ajutor

Din când în când, atât oamenii, cât și animalele pot suferi răni minore în timpul drumețiilor, dar nu are rost să ne luăm măsuri de precauție. Lăbuțele sunt cele mai frecvent rănite, dar sunt frecvente și abraziunile provocate de căzături.

Pe lângă dezinfectanți și produse pentru îngrijirea labei piciorului, trusa de prim ajutor include hidrogel, șervețele umede, bandaje, foarfece și pensete.

Pungi

Păstrați natura curată. Noi putem face partea noastră. Nu lăsați gunoi în urma dumneavoastră sau a câinelui dumneavoastră și fiți atenți și respectuoși față de ceilalți turiști și locuitori ai pădurii.

Ghete pentru câini

Ghetele protejează labele câinelui dumneavoastră de abraziuni, răni sau arsuri. De asemenea, ajută la ameliorarea durerii cauzate de oboseală în timpul unei drumeții lungi.

Etichetă de identificare

Cu date de contact pe zgardă, în cazul în care câinele dumneavoastră se pierde și fuge.

Echipament suplimentar

- Localizator GPS în cazul în care câinele nu este în lesă,

- lumini,

- pelerină de ploaie,

- prosop,

- o perie pentru blana încâlcită și pentru a îndepărta spinii sau alte plante,

- o vestă răcoritoare vara și o vestă călduroasă iarna.

3. Reguli de bază pentru drumeții cu un câine

a) Atunci când mergeți în drumeție, țineți câinele în lesă și fiți atenți la ceilalți excursioniști. De asemenea, este important să respectați regulile din zonă. Dacă îi dați drumul câinelui, țineți-l în permanență aproape de dumneavoastră. Urmându-și instinctele, este ușor ca el să se rătăcească sau să mănânce ceva. Așa că este mai bine să îl rechemați la timp pentru a preveni problemele.

b) Acordați-i suficient timp pentru odihnă, hidratare regulată și refacerea energiei.  Verificați labele câinelui dumneavoastră la fiecare dintre aceste popasuri pentru a depista la timp eventualele răni.

c) Așa cum am menționat mai sus, rămâneți pe traseul de drumeție desemnat pentru a reduce șansele de a întâlni animale sălbatice și pentru a evita să le deranjați odihna.

d) Întoarceți-vă din timp pentru a avea suficientă energie și timp pentru călătoria de întoarcere. 

Nu mai puteți ține pasul, ați rămas în urmă și vă simțiți apatic? Partenerul dumneavoastră suferă de deshidratare, supraîncălzire sau epuizare? Verificați-i respirația și sănătatea fizică pentru a corecta problema la timp.

e) Dacă v-ați pregătit cu atenție, nu vă rămâne decât să vă bucurați de fiecare minut al călătoriei.

Bonus: rasele de câini care au drumeția în sânge

Orice rasă de câine va adora drumețiile. Doar că pe căței nu este recomandat să îi iei cu tine pentru că oasele și articulațiile lor sunt încă în dezvoltare.

Cu toate acestea, există unele rase de câini care par să fi fost făcute pentru asta. De exemplu:

- Husky siberian

- border collie

- câini ciobănești australieni

- Husky siberian

- golden retriever

- Vizsla german cu păr scurt

- Jack Russell Terrier