Sezonul căpușelor și puricilor - cum să vă protejați animalul de companie?

Sezonul căpușelor și puricilor - cum să vă protejați animalul de companie?

Cuprins

Paraziții nu numai că pot fi o pacoste pentru câini și pisici, dar pot fi și periculoși. Aceștia pot fi găsiți aproape peste tot în natură și se vor agăța fără probleme de blana animalului dumneavoastră de companie. Căpușele și puricii se hrănesc cu sângele gazdei lor, prin care transmit diverși agenți patogeni.

Cel mai eficient mod de a controla paraziții este să folosiți preparate care îi omoară și au un efect preventiv. 

Antiparazitarele pot acționa atât extern, cât și intern. Extern, ele pot fi aplicate pe piele și pe păr, dar și perorale (pe cale orală), în principal sub formă de tablete.

Acest articol se referă la paraziticidele externe fără prescripție medicală. Preparatele orale sunt disponibile la un medic veterinar. 

Când începe sezonul?

Nu doar noi așteptăm cu nerăbdare încălzirea după iarnă, ci și căpușele și puricii. Odată ce temperaturile urcă spre 7 grade sau umiditatea crește, acestea devin mai active.

Sezonul principal începe în martie și aprilie și se încheie, de obicei, spre sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, condițiile climatice favorabile pot prelungi această perioadă.

Care sunt cele mai bune produse de combatere a dăunătorilor de exterior?

Cele mai eficiente sunt picăturile, colierele și spray-urile repelente pentru căpușe și purici. Cu toate acestea, nu trebuie combinate, cum ar fi picăturile cu o zgardă. Este recomandabil să verificați mai întâi cu medicul veterinar.

aplikovanie_pipety_proti_parazitom_na_psa.png

1. Picături, la fața locului

Una dintre cele mai comune metode de combatere a dăunătorilor și cea mai tolerată de animale. Picăturile se aplică cu o pipetă direct pe blana animalului. Sunt foarte simple și sigure de utilizat, deoarece se picură între omoplați, astfel încât ingredientul activ să nu poată fi lins de către animal. 

Ele ucid puricii, căpușele și alți paraziți externi și protejează animalul.

De obicei, au o durată de viață de 4-12 săptămâni, în funcție de produs.

2. Coliere antiparazitare

Au o durată de până la 6 luni. Ingredientul activ este eliberat treptat din zgardă în piele pentru a proteja animalul. Începe să acționeze după o săptămână de utilizare, până atunci animalul nu trebuie scăldat.

După aceea, acestea devin impermeabile și rezistente la intemperii.

Nu este recomandabil să vă lăsați animalul de companie să se culce în timp ce poartă o astfel de zgardă, deoarece pot fi periculoase pentru copii și alte animale din casă.

Există, de asemenea, coliere electronice potrivite pentru animalele cu alergii sau cu pielea sensibilă. Acestea conțin un microcip care funcționează prin utilizarea frecvenței ultrasunetelor. Acestea emit impulsuri de înaltă frecvență la 40 kHz și resping paraziții până la o distanță de 3 metri.  Urechile câinilor, pisicilor și ale oamenilor nu le pot auzi, dar paraziții da.

3. Spray-uri de alarmă, șampoane

Diverse spray-uri repelente acționează imediat, dar pentru perioade mai scurte. Acestea sunt deosebit de eficiente împotriva muștelor, țânțarilor și furnicilor. Este important să le pulverizați direct pe piele. De asemenea, le puteți pulveriza pe canisa și pe așternut. Aveți grijă să nu ajungă în ochii sau în rănile deschise ale animalului.

Șampoanele antiparazitare resping paraziții, nu îi omoară. Acțiunea lor este scurtă, ceea ce le face ideale ca protecție suplimentară împotriva paraziților. Cu toate acestea, există șampoane mai puternice care distrug ouăle de paraziți pentru a împiedica răspândirea lor.

Cum să alegeți un produs antiparazitar?

Primul pas este să decideți dacă preferați un produs natural sau unul de sinteză (chimic). Principalele ingrediente din produsele pe bază naturală includ plante și uleiuri esențiale. Acestea au un efect mai mult de descurajare și sunt potrivite în special pentru prevenire. Ele nu pot ucide complet paraziții existenți.

Produsele sintetice și cele pe bază de substanțe chimice sunt semnificativ mai eficiente și ucid paraziții. De asemenea, acestea durează mai mult timp. Unele conțin mai multe substanțe chimice care se completează și se întăresc reciproc.

Animalul dvs. de companie trăiește în aer liber sau în interior, poate și în spații închise?

Dacă pisica dvs. trăiește doar în interior, nu are nevoie de aceeași protecție ca și companionii săi de exterior. Gândiți-vă mai întâi la ce dăunători ar putea fi expus animalul dvs. de companie sau dacă are nevoie doar de prevenire sau de protecție reală.

Unele produse trebuie aplicate lunar, sau la fiecare trei luni, dar există și unele care se aplică la fiecare șase luni sau la fiecare an. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să fie luat în considerare atunci când faceți alegerea.

aplikovanie_pipety_proti_parazitom_na_macku.png

Alegeți întotdeauna în funcție de vârsta și greutatea animalului. 

Nu cumpărați niciodată un produs de combatere a dăunătorilor dezvoltat pentru o altă specie.

Studiați posibilele efecte secundare. Produsele cu ingrediente active mai puternice pot provoca efecte secundare adverse, inclusiv reacții alergice. Dar este posibil ca produsul să nu fie, de asemenea, potrivit pentru starea de sănătate actuală a animalului.

Cereți sfatul medicului veterinar, care vă poate ajuta să alegeți protecția potrivită, luând în considerare starea de sănătate, vârsta, greutatea și vulnerabilitatea.

Măsuri suplimentare de precauție împotriva paraziților

Pe lângă utilizarea de produse antiparazitare, este important să se verifice periodic animalul. După fiecare ieșire, verificați cu atenție zonele dintre degetele de la picioare, ochii, urechile, capul, burta și inghinalul. Acestea sunt cele mai frecvente locuri în care se ascund căpușele.

priznak_parazitov_svrbenie_psa.png

Monitorizați comportamentul animalului dumneavoastră de companie, mai ales dacă observați orice schimbare. Dacă mușcă și se scarpină, este probabil să fi fost mușcat de o căpușă sau de un purice. Dacă remediați problema la timp, puteți preveni boli grave, cum ar fi babesioza sau alergia la purici.