Sezonul de năpârlire poate fi un adevărat coșmar pentru proprietari. Cum îl putem evita?

Sezonul de năpârlire poate fi un adevărat coșmar pentru proprietari. Cum îl putem evita?

Cuprins

Ne place să ne îmbrățișăm câinii, pentru că ne simțim bine să le mângâiem blana moale și caldă. Cel puțin atâta timp cât blana rămâne pe blană. Pentru că ce bătaie de cap este să ne "aranjăm" hainele și întreaga noastră locuință. În mod inexplicabil, după curățenie, totul este la fel de păros a doua zi. Dacă nu chiar mai devreme.

Dar firele de păr care zboară sunt o parte a vieții de proprietar de câine. Shedding-ul este un proces natural care poate fi controlat cu o îngrijire adecvată.

Dar haideți să începem cu începutul...

De ce își pierde părul un câine?

Năpârlirea este un proces prin care un câine scapă de părul vechi, mort și, în unele cazuri, deteriorat. Prin căderea acestuia, se face loc pentru un păr nou, mai sănătos. Blana are o funcție de protecție, dar principala sa funcție este de a regla temperatura corpului. Câinele își elimină blana în primul rând pentru a-și adapta corpul la anotimpuri și la vreme - acesta este motivul natural.

Dar pierderea excesivă a părului poate fi declanșată și de factori externi, mai puțin naturali. Cel mai adesea, este cauzată de o dietă inadecvată sau de lipsa nutrienților necesari. Dar poate fi cauzată și de alergii sau de alte boli.

abc-zoo.ro.png

Nu putem uita factorii de stres. Năpârlirea este, de asemenea, un mecanism de apărare din punct de vedere evolutiv. În trecut, atunci când un câine era mușcat de un alt prădător, câinele își pierdea o parte din părul de pază, scăpând astfel de atac. Viața sa depindea literalmente de câteva fire de păr. Astăzi, stresul are un efect similar în ceea ce privește declanșarea acestui mecanism de apărare. 

Prin urmare, este foarte important să se facă distincția între pierderea naturală a părului și o eventuală boală. Simptomul cel mai acut este căderea anormală a părului, care poate apărea pe alocuri sau pe tot corpul. În astfel de cazuri, este necesară o examinare veterinară.

Misterul năpârlirii ?

Există multe tipuri diferite de păr, cum ar fi blana dublă sau simplă, blana de sârmă și de peri, blana lungă, dar există și rase fără păr.  

Partea superioară este mai rezistentă și formează un așa-numit scut, care protejează blana inferioară, mai moale și mai caldă, de umezeală, vânt și diverse influențe externe. Subpachetul acționează ca o izolație termică.

Adesea se afirmă că câinii hipoalergenici nu pierd deloc părul, dar acest lucru nu este adevărat. Ei doar produc mai puțin păr și îl pierd mai rar.

Frecvența și amploarea depind de rasă, nu de lungimea blănii. Părul mai scurt poate fi mai puțin vizibil în unele cazuri, dar acest lucru nu este o garanție a unui număr mai mic de fire de păr vărsate, ci doar că acestea pot ustura mai mult. 

Cu toate acestea, structura firului de păr este un factor important. O blană groasă și densă pierde mai mult păr. În același mod, rata de cădere poate crește odată cu vârsta.

abc-zoo.ro2.png

Rasele care varsă cel mai mult părul: 

- Obăstorul german, Border Collie, Golden și Labrador Retriever, Husky, Shiba Inu, Rottweiler, Corgi, Pug, etc.

Cele care varsă cel mai puțin sunt:

- Mătăsari maltezi, pudeli, cocker spaniel englezesc, diverși terieri.

Când își varsă câinele părul?

Pierderea blănii are loc în cicluri și depinde de anotimp, de vreme și de ora din zi.

De-a lungul istoriei, câinii și-au petrecut o parte semnificativă a vieții în aer liber, astfel că, în mod tradițional, pierderea blănii a avut loc primăvara și toamna. În zilele noastre, însă, câinii stau în casă, la căldură și lumină artificială, ceea ce a dat peste cap acest ciclu natural. Unii câini pierd acum mai puțin, dar pe tot parcursul anului, cum ar fi câinii cu o singură blană sau cu blană netedă. 

Câinii cu părul dublu pierd intensiv de două ori pe an, înainte și după debutul vremii reci. Primăvara, ei își pierd subpachetul dens pentru a se pregăti pentru lunile mai calde, iar toamna își pierd blana de vară pentru a face loc unei blănuri mai groase și mai călduroase.

Cum ne descurcăm cu toate acestea?

Deși nu există nicio modalitate de a opri acest proces, există diferite soluții pentru a ușura lucrurile.

Cum facem față la toate acestea?

1. Cea mai importantă este pieptănarea regulată

Cu cât intervalul dintre periaje este mai mare, cu atât mai mult va dura următorul periaj, ceea ce poate să nu fie pe placul câinelui dumneavoastră. Obiceiul este stăpânul, iar acest lucru este valabil mai ales pentru câini. Prin urmare, este o idee bună să periați blana animalului dumneavoastră de companie săptămânal. În timpul perioadelor de pierdere intensă a părului, aceasta poate fi la fiecare două zile. 

De fapt, s-ar putea chiar să constatați că îi face plăcere.

Mai ales dacă îl răsplătiți cu câteva bunătăți gustoase la sfârșit, astfel încât să asocieze "toaletarea" cu ceva plăcut.

Și nu subestimați importanța alegerii instrumentelor potrivite, deoarece peria, mănușile sau pieptenele potrivite pot fi de mare ajutor. 

Dacă peria îi zgârie sau îi trage pielea și blana, câinele își va arăta clar nemulțumirea. 

PERIE-DE-ÎNGRIJIRE-FURminator-abczoo.png

Merită să vă gândiți să alegeți unealta potrivită, deoarece calitatea și prețul cresc în proporție directă.

Peria trebuie aleasă întotdeauna în funcție de tipul și de tipul de păr. Un alt factor este dacă se piaptănă părul de dedesubt sau cel de deasupra.

Unele perii adună doar firele de păr libere, în timp ce altele ajută la îndepărtarea firelor de păr care sunt deja libere, dar care nu cad singure. Există, de asemenea, unele care sunt potrivite doar pentru îndepărtarea straturilor inferioare. Țineți cont și de lungimea și densitatea părului. De asemenea, este mai bine să aveți o perie mai rigidă, mai moale, care poate fi masată.

abc-zoo.ro3.png

În toate cazurile, folosiți numai unelte concepute pentru câini, nu pentru pisici sau oameni.

2. De asemenea, îmbăierea ajută

Băile nu sunt necesare doar pentru curățare, ci și pentru a facilita mult mai mult îndepărtarea părului mort. Se recomandă să vă îmbăiați câinele cel puțin o dată la 6-10 săptămâni, în timpul perioadei de pierdere a părului. Desigur, acest lucru este individual și dacă câinele nu se supără să fie îmbăiat, poate fi mai frecvent.

Cu toate acestea, este important să alegeți un șampon și un balsam de bună calitate, care să conțină agenți de hidratare și, în mod ideal, acizi grași omega-3. Hidratarea pielii va crea foliculi mai sănătoși și mai puternici din care va crește păr nou.

TROPICLEAN-Șampon-abczoo.png

3 Nu uitați de dietă și de consumul de apă

Năpârlirea este influențată în mare măsură de dieta câinelui dumneavoastră. În această perioadă critică este important să treceți la o dietă bogată în vitamine și proteine.

Vitaminele care pot ajuta la minimizarea pierderii părului sunt A, B, C, D, E, K și anumite uleiuri de pește, deoarece așa-numiții acizi grași omega-3 joacă un rol major în sănătatea blănii. Vitaminele și suplimentele pot fi adesea de mare ajutor, dar este important de reținut că acestea nu sunt potrivite pentru toți câinii, așa că consultați întotdeauna un veterinar înainte de a le folosi.

Brit-Care-Ulei-de-somon-abczoo.png

La fel de important ca și dieta este aportul de apă al câinelui dumneavoastră, deoarece pielea uscată și deshidratată poate favoriza pierderea părului.

4. Îngrijirea regulată pentru o casă mai curată

După cum știe orice proprietar de animale de companie, o pieptănare temeinică este urmată de o curățare și mai temeinică.

abc-zoo.ro4.png

Firele de păr ale animalelor de companie de pe podea și de pe mobilă adună rapid praf și murdărie în jurul lor. După cum știm, părul animalelor de companie nu este alergenic în sine, dar praful și alte corpuri străine care se acumulează pe el pot declanșa reacții alergice și o serie de probleme de sănătate.

Mulți oameni nu știu acest lucru, dar părul animalelor de companie se transformă în timp în praf, motiv pentru care din gospodăria proprietarului de animale de companie nu ar trebui să lipsească obligatoriu rola depilatoare și celelalte ajutoare deja menționate.  

Rolă-pentru-îndepărtarea-părului-de-animale-abczoo.png

Nu uitați, cu cât faceți curățenie mai des și mai temeinic, cu atât data viitoare nu va mai fi atât de greu!