Unul din doi câini este obez. Cum poate fi prevenit acest lucru?

Unul din doi câini este obez. Cum poate fi prevenit acest lucru?

Cuprins

Obezitatea este o problemă nu numai pentru oameni, ci și pentru animalele cu patru picioare. La început, este greu de observat, dar poate duce la probleme grave de sănătate mai târziu. În acest articol analizăm cum să evităm obezitatea pentru a menține  animalul de companie sănătos.

Cum vă puteți da seama dacă câinele dumneavoastră este obez?

Obezitatea este rezultatul pe termen lung al depășirii cantității de energie ingerată față de cantitatea de energie utilizată.

  • 10% supraponderalitate - câine suprapondera
  • 20% supraponderalitate - câine obez

Cats_(2).jpg

Potrivit statisticilor, în țările dezvoltate, aproximativ 59% dintre câini sunt obezi. Această rată severă poate fi rezultatul a diverși factori, cum ar fi:

  • o dietă inadecvată (hrănirea unui câine care nu este foarte activ cu hrană uscată pentru câini activi)
  • supraalimentarea
  • vârsta
  • lipsa de exerciții fizice
  • predispoziții genetice
  • sterilizare

După sterilizare, până la 63% dintre câini au un metabolism mai lent și un apetit crescut din cauza modificărilor hormonale.

Cats_(1).jpg

Cu toate acestea, uneori este dificil de spus dacă un câine are kilograme în plus. Trunchiul unui câine sănătos ar trebui să fie în formă de clepsidră atunci când este privit de sus.

Dacă trunchiul este mai mult dreptunghiular sau rotund, este un semn de supraponderabilitate sau obezitate. De asemenea, poate indica supraponderabilitate dacă coastele sunt greu de simțit.

Unele rase de câini sunt, de asemenea, predispuse genetic la obezitate. Potrivit studiului, aceste rase:

  1. Pug
  2. Beagle
  3. Golden Retriever
  4. Springer spaniel englezesc
  5. Border terrier
  6. Labrador retriever
  7. King Charles Spaniel
  8. Cocker spaniel englezesc
  9. Terrier alb din West Highland
  10. Border collie
  11. Chihuahua
  12. Bichon
  13. Staffordshire bull terrier
  14. Jack Russell terrier
  15. Yorkshire terrier
  16. Ciobănesc german
  17. Shi-Tzu

Riscurile de sănătate ale obezității

Printre principalele riscuri ale obezității se numără reducerea speranței de viață, reducerea mobilității, diabetul, hipotiroidismul, problemele articulare, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, dificultățile respiratorii și cancerul.

După ce enumerăm toate acestea, este de înțeles de ce trebuie să rezistați ochilor rugători ai câinelui. Și nu doar din motive de sănătate, ci și din motive economice. La urma urmei, obezitatea duce, în cele din urmă, la creșterea costurilor veterinare.

Așadar, prevenția este cea mai bună cale de urmat, iar o alimentație adecvată și exerciții fizice suficiente vor ajuta.

Cats_(4).jpg

Diete pentru câini supraponderali

O nutriție adecvată este cheia pentru menținerea unei greutăți corporale ideale. În prezent, pe piață există multe alimente pentru câini care au fost special concepute pentru a răspunde nevoilor câinilor supraponderali.

Acestea se numesc alimente dietetice, deoarece sunt special formulate pentru a fi mai sărace în calorii. Aceasta poate fi o alegere ideală pentru a reduce aportul de energie al câinelui dumneavoastră fără a-i provoca senzația de foame.

Prețul nu ar trebui să fie singurul aspect de luat în considerare atunci când alegeți. În schimb, concentrați-vă pe calitatea ingredientelor. Căutați o hrană pentru câini cu un conținut scăzut de grăsimi, dar bogat în proteine, fibre, vitamine și minerale.

Grăsimile sunt de obicei responsabile pentru majoritatea caloriilor. Evitați glutenul, aditivii și ingredientele artificiale, care sunt adesea bogate în calorii și nu au nicio valoare nutritivă.

Cats_(3).jpg

Cum să treci la o dietă?

Dacă doriți să schimbați mâncarea câinelui dumneavoastră cu o dietă, urmați recomandarea medicului veterinar sau instrucțiunile producătorului de pe ambalaj pentru a determina rația zilnică.

În general, se recomandă ca aproximativ un sfert din hrana zilnică a câinelui dumneavoastră să fie hrană dietetică, restul fiind dieta sa inițială.

Această proporție trebuie să crească pe parcursul a câteva zile în favoarea hranei dietetice. Schimbarea completă nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. Cu toate acestea, nu combinați hrana dietetică cu cea convențională în etapele ulterioare - acest lucru va anula efectul.

Atunci când porționați alimentele, nu reduceți niciodată porția zilnică la o cantitate mai mică decât cea recomandată. Câinele dumneavoastră ar putea avea un deficit de nutrienți de care are nevoie. În schimb, împărțiți-o în mai multe porții mai mici, de mai multe ori pe zi.

Când veți vedea o schimbare?

Pierderea ideală în greutate este de 1-2% pe săptămână; o pierdere mai mare în greutate poate fi periculoasă pentru câinele dumneavoastră.

Cu toate acestea, rezultatele se văd, de obicei, între 2 și 6 luni, în funcție, în principal, de gradul de obezitate, de vârstă, de activitatea fizică etc.