Cum să alegem hrana potrivită pentru câini?

Cum să alegem hrana potrivită pentru câini?

Cuprins

Un câine nu are nevoie de mâncare doar pentru a se sătura. Pentru a-i menține sănătatea, este important ca aceasta să conțină toți nutrienții de care are nevoie și să-i ofere suficientă energie. Numeroase studii au arătat că calitatea și durata vieții unui câine sunt cel mai bine influențate de hrana cu care este hrănit.

Cu toate acestea, cum majoritatea câinilor mănâncă aproape orice, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru conținutul bolului. Cu toate acestea, există o gamă foarte largă de produse pe piață și aproape fiecare producător susține că hrana sa este cea mai bună.

Așadar, cum vă orientați printre ele? Vă vom arăta considerentele de bază de care ar trebui să țineți cont întotdeauna atunci când alegeți hrana potrivită pentru câinele dumneavoastră.

Cats_(8).png

Repartiția generală a hranei pentru câini

Hrana pentru câini poate fi împărțită în 2 categorii principale, și anume: hrană uscată și hrană umedă. Principala diferență între cele două este reprezentată de ingredientele umede sau de conținutul de apă. Unii proprietari de câini preferă să hrănească doar un singur tip, dar cel mai frecvent este o combinație între cele două.

Hrană uscată

Constă din aproximativ 90% materie uscată și 10% materie umedă sau apă. Este cea mai ieftină și cea mai bine vândută hrană, în principal datorită caracterului său practic. Este ușor de depozitat, și chiar mai ușor de dozat și nu se strică rapid nici după deschidere.

Hrana uscată este produsă în trei moduri cele mai comune:

  1. extrudare - dintr-un amestec brut în granule la temperaturi și presiuni ridicate.
  2.  coacerea - gătirea și uscarea amestecului brut într-un cuptor, dar la temperaturi și presiuni mai mici decât prin extrudare.
  3. presare - presarea materiilor prime la presiune ridicată sub formă de granule.

Prin presare se păstrează cea mai mare parte a ingredientelor naturale utilizate. Cu toate acestea, astfel de tipuri sunt, de obicei, cele mai scumpe.

Cats_(9).png

Hrană umedă = pliculețe, borcane și cutii de conserve

Acestea conțin aproximativ 65-80% materie umedă și 20-30% materie uscată. Acestea conțin, în general, mai multă carne proaspătă și subproduse de origine animală decât hrana uscată. Cu toate acestea, trebuie păstrate la frigider după deschidere, deoarece conțin mai puțini conservanți și, prin urmare, sunt mai susceptibile să se strice.

Câinii tind să prefere hrana umedă, deoarece este mai suculentă, mai gustoasă și, de asemenea, îi hidratează. Cu toate acestea, este de obicei mai scumpă, mai ales dacă luăm în considerare cantitatea zilnică necesară, care este mai mare decât în cazul hranei uscate.

Hrana umedă are consistențe și texturi diferite, în timp ce hrana uscată are aproape întotdeauna aceeași formă. Prin urmare, este o alegere ideală pentru câinii pretențioși.

Gustări și recompense pentru câini

Alimentele de recompensă sunt o varietate de tratamente sub formă de crochete, carne uscată, biscuiți și altele asemenea. Acestea sunt adesea foarte hrănitoare, deci nu duc lipsă de calorii. Prin urmare, utilizarea lor este recomandată doar ca o gustare de recompensă, așa cum sugerează și numele. În caz contrar, există riscul ca câinele să ia în greutate mai mult decât este necesar și sănătos.

Cum ne ghidăm pe lista de ingrediente ?

Un ambalaj de bun gust și numele produsului nu sunt suficiente. Deși acestea spun multe, întregul adevăr se află în ingrediente. Cu toate acestea, atunci când citiți ingredientele unei formule, de multe ori deveniți confuz din cauza tuturor termenilor și informațiilor necunoscute. Așa că, pentru a fi mai ușor de înțeles, vă vom explica elementele de bază.

Ordinea ingredientelor din rețetă reflectă cantitatea/proporțiile din formulă. Ceea ce este listat primul în formulă este ceea ce se găsește cel mai mult în hrană. Prin urmare, primele 3-4 ingrediente sunt cele mai importante și, în mod ideal, ar trebui să fie listate ca procent. Ar trebui să fie o sursă de proteine pure.

Cele mai bune tipuri de hrană conțin în principal carne. Cu toate acestea, toate ingredientele sunt enumerate individual și după numele complet, de exemplu, pui, ficat de pui, orez etc.

În cazul tipurilor de hrană mai ieftine, veți vedea adesea în formulare termeni generici, cum ar fi subproduse de origine animală, proteine brute sau derivați de origine animală. În spatele acestora se află o combinație de mai multe ingrediente.

- Subprodusele de origine animală conțin în principal organe comestibile și oase.

- Proteina brută înseamnă un amestec de proteine vegetale și animale.

- Derivații de origine animală sunt diverse reziduuri și tot ceea ce rămâne în urma procesului de fabricație.

De ce nutrienți are nevoie un câine?

Deși câinii nu sunt la fel de carnivori ca pisicile, cea mai mare parte a dietei lor optime ar trebui să fie compusă din produse de origine animală. Câinii pot obține nutrienți și din cereale, fructe și legume, dar aceste ingrediente ar trebui să fie în proporții mai mici în dieta lor.

  1. Carne

Carnea este cea mai bună sursă de proteine, deoarece este cea mai naturală și mai ușor de digerat pentru câinele dumneavoastră. Cel puțin 30% din proteinele animale ar trebui să provină din carne. Cele mai comune surse sunt puiul, rața, mielul, curcanul, iepurele, carnea de vită, carnea de porc și peștele. Vânătoarea, cum ar fi cerbul și mistrețul, este de asemenea populară, precum și specii mai puțin cunoscute, cum ar fi renul, calul, bizonul și cangurul.

Dacă este inclusă carnea proaspătă, trebuie reținut că până la 80% din această carne este apă.  Greutatea mare a cărnii proaspete nu corespunde greutății reale a hranei după procesare. În schimb, un ingredient precum făina de carne poate să nu sune atrăgător, dar de fapt conține mai multă carne, deoarece nu are conținut de apă.

De asemenea, este important să se distingă termenul în care este dată compoziția cărnii:

- Carnea de rață înseamnă că aceasta este principala sursă de proteine din hrană. Valoarea acesteia poate fi foarte mare, de exemplu 25-40%.

- Carne de rață înseamnă că hrana conține un anumit procent de carne de rață, dar nu este principala sursă de proteine. Valoarea poate fi mai mică, de exemplu, 5-15%.

- Cu aromă de rață înseamnă că furajul conține doar o cantitate suficientă de carne pentru a obține aroma. De obicei 1-5%.

  1. Subproduse de origine animală

Organele comestibile sunt adesea chiar mai nutritive decât carnea și nu ar trebui să lipsească din dieta câinelui dumneavoastră. Cu toate acestea, este important să acordați atenție proporției acestor substanțe nutritive în dietă. În categoria subproduselor de origine animală pot fi incluse și deșeurile provenite din producția destinată consumului uman, cum ar fi penele, lâna, ghearele, oasele etc.

  1. Grăsimi sănătoase

Ca și în cazul grăsimilor, grăsimile de origine animală, cum ar fi uleiul de pește, sunt cele pe care câinii le folosesc și le digeră cel mai bine. Grăsimile sunt o sursă excelentă de acizi grași esențiali omega-3 și -6.

Aceștia susțin procesele biologice din organism, sunt benefici pentru piele și organele interne, iar jumătate din vitamine sunt dizolvate în grăsimi. 

Ele sunt, de asemenea, o sursă de energie, oferind până la de două ori mai multă energie decât proteinele și carbohidrații.

  1. Carbohidrați

Carbohidrații, cum ar fi orezul, cartofii, fructele etc., sunt surse excelente de energie. De asemenea, conțin fibre care susțin buna funcționare a intestinului și dau senzația de sațietate.

Mulți proprietari de câini evită cu strictețe cerealele, dar aceasta nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Cu excepția cazului în care câinele dumneavoastră este în mod special alergic la cereale, acestea pot fi o sursă bună de nutriție. În special cele precum ovăzul, orzul și bulgurul.

  1. Vitamine și minerale

Legumele și ierburile sunt o sursă naturală de minerale. Cu toate acestea, alimentele de bună calitate conțin, de obicei, și minerale separate sub formă de chelați. Vitaminele susțin metabolismul, iar mineralele ajută la formarea oaselor și a țesuturilor.

Cats_(10).png

La ce ingrediente ar trebui să să fim atenți în hrana lor?

  1. Gluten și soia

    Cerealele care conțin gluten, cum ar fi grâul sau soia însăși, sunt practic inutile pentru câini, deoarece trec pur și simplu prin sistemul digestiv. Ele nu pot fi digerate de câine, iar consumul lor poate provoca probleme digestive. 

  2. Celuloză

    Folosită ca sursă de fibre, dar este fabricată din lemn și este aproape inutilă pentru câini. 

  3.  Conservanți artificiali

    Prea mulți conservanți artificiali (anorganici) tind să provoace probleme digestive. Printre aceștia se numără cenușa sau cenușa zburătoare, care se găsesc inevitabil în toate alimentele. Acestea sunt în general indigeste și, prin urmare, ar trebui să fie reduse la minimum. 

  4. Ingrediente repetitive

    Unele ingrediente, cel mai adesea de origine vegetală, sunt enumerate de mai multe ori. De exemplu, fulgii de porumb, făina de porumb și porumb măcinat, deși acesta este tot porumb. Acest lucru crește artificial proporția lor în compoziție în detrimentul unor ingrediente mai nutritive.

  5.  Uleiuri și grăsimi nedefinite

    Atenție dacă vă lipsește denumirea exactă a ingredientelor. De multe ori sunt doar înlocuitori de grăsimi și uleiuri, cum ar fi uleiul de palmier, pe care organismul câinelui nu le poate folosi.

Cum să alegeți hrana potrivită pentru câini?

Cei mai importanți 3 factori atunci când alegeți:

- stadiul de viață al câinelui

- rasa câinelui

- caracteristicile unice ale câinelui

1. Alimentele adecvate etapei de viață:

Nevoile nutriționale se schimbă în fiecare etapă a vieții câinelui, așa că este important să alegeți o dietă adecvată vârstei câinelui.

Pentru cățeluși

Un câine este considerat cățeluș până la vârsta de 12-24 de luni și trebuie hrănit cu o dietă care să vizeze dezvoltarea sa sănătoasă în această perioadă. Pentru asta există hrana pentru cățeluși. Acestea conțin mai multe calorii și sunt mai bogate în proteine, grăsimi, vitamine și minerale.

Hrana de înaltă calitate este alegerea ideală pentru un cățeluș, deoarece conține tot ceea ce are nevoie pentru a crește.

Cu toate acestea, este important să hrăniți astfel de alimente doar în primele 12 luni de viață. În cazul raselor mari, ar trebui folosită până la maximum 24 de luni de viață. După aceea, câinele devine adult și nevoile sale nutriționale se schimbă.

Pentru câini adulți

Câinele adult este pus în ceea ce se numește modul de întreținere. Rolul hranei este de a menține un aport sănătos de nutrienți și, în același timp, o greutate corporală sănătoasă. O dietă completă și echilibrată este, de obicei, o alegere bună. Pentru câinii activi, este potrivită o dietă cu o concentrație mai mare de proteine, vitamine și minerale.

Pentru câini mai în vârstă, seniori

Un câine devine câine senior între aproximativ 7 și 9 ani, în funcție de rasă. Câinii mai în vârstă sunt probabil mai puțin activi și au nevoie de mai multă odihnă. Nivelul lor de activitate și de energie scade, de obicei, cu până la 20% față de vârsta adultă.

Prin urmare, au nevoie de alimente ușoare, mai puțin calorice și de multe lichide. Se recomandă conservele și gustările. În același timp, trebuie să se acorde atenție în caz de boală sau obezitate, iar dieta trebuie întotdeauna ajustată în consecință.

Hrănirea câinilor mai în vârstă cu hrană pentru căței nu ar face decât să încurajeze creșterea în greutate.

2. Hrana potrivită pentru tipul de câine:

Este la fel de important să se facă distincția între:

- câinii cu corp mic

- cu corp mic

- cu corp mare

- câini de talie medie și mijlocie, câini de talie medie și mare.

Fiecare rasă are nevoi diferite și este predispusă la diferite probleme de sănătate. Hrana potrivită ține cont de toate acestea. De exemplu, rasele mici sunt predispuse la afecțiuni alergice, în timp ce rasele mari tind să aibă probleme musculo-scheletice.

Cats_(11).png

3. Hrană pentru nevoi speciale:

În cazul în care câinele are probleme de sănătate sau alte nevoi, hrana trebuie aleasă în consecință. Alimentele speciale sunt concepute pentru a face exact acest lucru. Cele mai comune includ următoarele:

Hrană premium și super-premium

Acestea sunt furajele de cea mai bună calitate și majoritatea sunt fabricate exclusiv din ingrediente naturale. Ele conțin o proporție ridicată de proteine animale, vitamine și minerale pentru a oferi câinelui dumneavoastră o dietă cu adevărat completă.

Hrană pentru câini supraponderali

Rația zilnică conține mai puține calorii pentru a vă menține câinele sătul, controlându-i în același timp greutatea.

Hrană fără cereale

Mărcile de produse alimentare premium încearcă să înlocuiască utilizarea cerealelor cu ingrediente mai nutritive, dar, bineînțeles, prețul crește. Dar, din nou, trebuie remarcat faptul că, dacă câinele dumneavoastră nu este alergic la cereale, acestea nu trebuie evitate.

Hrană holistică

Acestea se concentrează nu numai pe starea fizică a câinelui, ci și pe bunăstarea sa mentală. Sunt realizate din surse naturale de înaltă calitate și ușor digerabile. Cel mai adesea din carne de la animale crescute în condiții favorabile.

Hrană hipoalergenică

Nu conțin alergeni comuni care pot provoca alergii la câini.

Hrană cu medicamente de uz veterinar

Acestea sunt alimente speciale concepute special pentru câinii cu probleme de sănătate. Au fost dezvoltate de către medicii veterinari pentru prevenire și tratament.

Alimente pentru câini sterilizați și castrați

După sterilizare, metabolismul câinelui încetinește cu aproximativ 30%, așa că este recomandabil să adaptați o hrană special adaptată la acest lucru.

Cum să vă hrăniți câinele în mod corespunzător?

Dacă alegeți o anumită marcă de hrană, merită să rămâneți cu ea pentru o vreme. Nu este recomandat să schimbați prea des, deoarece sistemul digestiv al câinelui are nevoie de timp pentru a se adapta la noua dietă. Momentul ideal pentru a schimba este la fiecare 3-6 luni.

Bineînțeles, este important și dacă câinelui îi place mâncarea. Dacă acesta refuză să mănânce pentru o perioadă lungă de timp, nu vă aruncați cu capul înainte și treceți la o altă mâncare.

De asemenea, țineți cont de faptul că 90% din dieta câinelui dumneavoastră ar trebui să fie hrană complexă. În restul de 10% este loc pentru hrana de recompensă.

Care este doza corectă?

Adesea, proprietarii își hrănesc prea mult câinii pentru că nu țin evidența dozei zilnice exacte. În același timp, au tendința de a le da câinilor lor puțin mai mult decât au nevoie.

Așadar, în primul rând, este important să cunoașteți greutatea câinelui dumneavoastră. Rația zilnică recomandată, care este întotdeauna menționată pe ambalajul hranei, se bazează pe greutate. Pentru o combinație de hrană uscată și umedă, calculele sunt puțin mai complicate, așa că este indicat să consultați un medic veterinar.

Este întotdeauna o idee bună să cântăriți rația zilnică și să lăsați o mică rezervă pentru orice hrană de recompensă și diverse resturi din bucătărie.

Prin palpare este ușor de văzut dacă câinele dumneavoastră a atins greutatea ideală. Greutatea ideală este atunci când ultimele coaste ale câinelui sunt ușor palpabile, dar nu vizibile.

Care este timpul corect de hrănire?

Orele de hrănire sunt flexibile. Depinde de noi să decidem cum alocăm doza zilnică a câinelui dumneavoastră. Dar, odată ce ați stabilit o oră de hrănire, respectați-o. Câinilor le place consecvența și învață repede când sunt hrăniți.

În cele mai multe cazuri, se recomandă să hrăniți de două ori pe zi, dimineața și seara. Cu toate acestea, pentru unele rase, care sunt mai predispuse la balonare și indigestie, se recomandă hrănirea cu mai multe porții mai mici pe zi.

Cum se schimbă hrana?

Nu se recomandă schimbarea hranei de la o zi la alta. Este ideal să începeți să adăugați treptat noua hrană până când vechea hrană este complet înlocuită. Cel mai simplu este să hrăniți 75% din vechea hrană și 25% din noua hrană timp de o zi sau două. După aceea, este recomandabil să se ajusteze raportul la 50/50 pentru o zi sau două. Și alternați în celelalte zile, adică 75% mâncare nouă și 25% mâncare veche. La sfârșitul ciclului, hrana poate fi înlocuită 100% cu cea nouă.

De asemenea, cu cât cele două furaje sunt mai asemănătoare, cu atât mai ușoară și mai rapidă este schimbarea.

Sfaturi bune pentru alegerea hranei potrivite pentru câini

1. Alegerea hranei potrivite pentru câinele dumneavoastră este o chestiune foarte individuală, astfel că nu există o hrană ideală pentru fiecare câine. Dacă un câine respinge o anumită marcă, altul o poate adora. Luați decizia pe baza experienței și a faptelor, nu a publicității.

2. Nu vă uitați doar la preț. Un câine trebuie să mănânce pentru o viață întreagă, așa că sustenabilitatea este primordială. Ce rost are să economisiți câteva lire pe cea mai ieftină hrană dacă sănătatea câinelui dumneavoastră se va deteriora, va deveni alergic sau intolerant? Va trebui să cheltuiți considerabil mai mult pentru tratamentul ulterior. Prevenirea este întotdeauna mai ieftină decât tratamentul.

Uitați-vă mai întâi la compoziția și calitatea hranei și abia apoi la preț.

3. După aceea, cel mai bine este să cumpărați dimensiunile mai mari, care sunt cele mai rentabile din punct de vedere al prețului. În același timp, acestea sunt semnificativ mai ecologice, deoarece lasă o amprentă ecologică mai mică și mai puține materiale de ambalare.

În cazul unei alimente noi, încercați mai întâi o versiune mai mică pentru a vedea dacă îi place câinelui și dacă nu îi provoacă probleme digestive. Intoleranța digestivă devine uneori evidentă abia după câteva zile sau săptămâni.