11 minerale esențiale de care câinii au nevoie

11 minerale esențiale de care câinii au nevoie

Cuprins

Mineralele, ca și vitaminele, sunt o parte esențială a dietei unui câine. Acestea joacă un rol important în menținerea unei funcții optime a organismului. Ele sunt elementele constitutive ale țesuturilor și oaselor, reglează metabolismul, susțin sistemul imunitar și sistemul nervos și mențin echilibrul electrolitic. 

Toate organismele pot compensa într-o anumită măsură deficiențele de minerale.  Cu toate acestea, experții avertizează că pot apărea probleme în cazurile de deficiență semnificativă sau persistentă.

Iată 11 minerale esențiale de care câinele dumneavoastră are nevoie zilnic:

1. Calciu și Fosfor

Calciul și fosforul sunt esențiale pentru construirea oaselor și a dinților. Calciul este necesar pentru ca sistemul nervos, inima, mușchii, hormonii și enzimele să funcționeze corect. De asemenea, face parte din pereții celulelor și joacă un rol în coagularea sângelui. Fosforul face parte din acizii nucleici, din enzime și este implicat în procesele de extragere a energiei din alimente.

Surse de calciu: oase moi, coji de ouă, carne, legume cu frunze verzi, produse lactate, nuci.

Surse de fosfor: organe comestibile, drojdie, făină de pește, ouă, nuci.

Riscuri ale carenței: oase fragile, pierderea dinților, afecțiuni renale, tulburări tiroidiene, infertilitate.

4.png

2. Magneziu

Un element constitutiv pentru oase și dinți, parte a enzimelor care ajută la absorbția energiei din nutrienți. Magneziul este esențial pentru funcționarea normală a sistemului nervos, a mușchilor sau a inimii. Câinii tineri sunt mai sensibili la deficitul acestuia, deoarece au nevoie de el pentru creștere.

Surse: carne, măruntaie, ouă, nuci, fructe.

Riscuri de carență: nervozitate, probleme de coordonare, convulsii.

3. Potasiu

Ajută la echilibrarea distribuției fluidelor și a electroliților în organism și este o componentă a enzimelor. Este, de asemenea, esențial pentru funcționarea normală a inimii și pentru tensiunea arterială.

Sursa: soluții de rehidratare

Riscuri de carență: slăbiciune, letargie, disfuncție cardiacă.

4. Sodiu și clor

Clorul face parte din acidul clorhidric și joacă un rol important în digestie.

Surse: făină de pește, drojdie, carne musculară.

Riscuri în caz de carență: indigestie, oboseală, scădere în greutate, căderea părului, probleme cardiace, iar în caz de supradozaj, diaree și leziuni renale.

5. Fier

Face parte din pigmenții din sânge și din mușchi, fiind esențial pentru transportul oxigenului. Este, de asemenea, o componentă a enzimelor.

Surse: spelta, oase, carne roșie, plante verzi, lapte praf.

Riscurile carenței: anemie, oboseală, calitatea slabă a părului și decolorare.

6. Zinc

Acest antioxidant este un component al multor enzime și al insulinei și este important pentru oase, piele și păr, vindecarea rănilor și fertilitate.  

Surse: ficat, carne roșie, ouă, nuci.

Riscuri de carență: căderea părului, gheare fragile, leziuni ale pielii.

7. Cupru

Cuprul îndeplinește numeroase funcții în organism, cum ar fi absorbția fierului, formarea sângelui, producția de melatonină, reînnoirea părului, creșterea oaselor și a cartilajelor. Este esențial pentru inimă și pentru țesutul nervos.

Surse: carne, măruntaie, oase, drojdie.

Riscuri de carență: creștere întârziată, pierderea pigmentului.

2.png

8. Mangan

Manganul este o componentă a enzimelor și afectează metabolismul nutrienților. Este implicat în principal în sistemul imunitar, scheletul, fertilitatea și sistemul nervos.

Sursa: pește

Riscuri de carență: ateroscleroză, atac de cord, bătăi rapide ale inimii, dinți casante, probleme de mobilitate sau de echilibru.

9. Cobalt

Cobaltul face parte din vitamina B12.

Sursa: pește

Riscuri de carență: tulburări de creștere, anemie, probleme cu părul.

10. Seleniu

Este unul dintre antioxidanți și afectează în principal creșterea și sistemul imunitar.

Surse: carne, ficat, făină de pește, ouă.

Riscuri de carență: atrofie musculară, slăbiciune, probleme de fertilitate.

6.png

11. Iod

O componentă necesară a hormonilor produși de glanda tiroidă, care joacă un rol important în metabolism. Organismul are nevoie de el pentru creșterea și dezvoltarea normală și pentru utilizarea substanțelor nutritive.

Surse: pește marin, alge, sare.

Riscurile carenței sale: oboseală, căderea părului, probleme de fertilitate, creștere întârziată, tulburări tiroidiene.

Puteți citi despre unele dintre ingredientele de bază în articolul nostru.  Iar dacă vreți să aflați de ce ar trebui să evitați mâncarea din supermarket și cum să alegeți hrana potrivită pentru câini, vizitați blogul nostru.