Cum să alegi toaleta potrivită pentru pisici și să scapi de probleme?

Cum să alegi toaleta potrivită pentru pisici și să scapi de probleme?

Cuprins

Toaleta este primul lucru pe care trebuie să-l oferi pisicii tale. Dar cum navighezi în gama largă de opțiuni? Te vom sfătui cum să o alegi pe cea potrivită.

De ce este atât de importantă toaleta pentru pisici?

Pisicile au un instinct natural de a-și îngropa urina și fecalele pentru a ascunde mirosul. Acest reflex înnăscut începe să se manifeste încă de la 30 de zile după naștere. Prin urmare, nu trebuie să antrenezi o pisică să folosească o toaletă acasă.

Pur și simplu pregătește o cutie cu așternut, iar pisica va înțelege ce să facă. Fără o cutie de toaletă, pisica și-ar face treaba în continuare, dar probabil că nu ai aprecia rezultatul.

Ce să iei în considerare atunci când alegi o toaletă pentru pisici?

Este recomandat să ai o toaletă pentru fiecare pisică. Dacă ai mai multe pisici, furnizează mai multe toalete, deoarece pisicile sunt animale curate și teritoriale. Dacă o toaletă este folosită de mai multe ori, unele pisici pot refuza să o folosească, în special cele mai puțin dominante.

Toaleta ar trebui să fie de aproximativ 1,5 ori lungimea pisicii de la nas la coadă și suficient de lată. Pisicile au nevoie de spațiu pentru a se întoarce confortabil în cutie, așa că evită modelele prea mici.

Mărimea litierei ar trebui să se potrivească și cu dimensiunea rasei. De exemplu, un Maine Coon necesită o litieră mai mare decât un British Shorthair.

Există 5 tipuri principale de toaletă pentru pisici pe piață, fiecare cu caracteristici diferite.

1. Toaletă deschisă pentru pisici

Toaleta deschisă este, în general, cel mai comun model, disponibil de obicei în modele dreptunghiulare, ovale sau de colț. Principalul avantaj pentru pisică este accesul ușor și ventilația constantă.

Totuși, acest lucru poate fi un dezavantaj pentru noi, proprietarii, deoarece pisica ar putea împrăștia gunoi în afara cutiei, fie prin săpare, fie pe labe. În plus, mirosul din toaleta deschisă poate fi mai puternic pentru noi.

otvorena_toaleta_pre_macku.jpg

O toaletă deschisă este ideală pentru pisoi și pisici mai în vârstă care au nevoie de o cutie inferioară pentru un acces ușor. Dacă pisica ta este o săpătoare intensă, optează pentru un model cu lateralele ridicate.

Așternutul de siliciu este potrivit pentru toaletele deschise.

2. Toaletă acoperită pentru pisici

O toaletă acoperită are o deschidere cu uși batante care se închid automat în spatele pisicii. Acest tip de toaletă oferă intimitate pisicii și previne răspândirea mirosului și a gunoiului în afara cutiei.

Cu toate acestea, necesită o curățare mai frecventă pentru a preveni acumularea de mirosuri, care ar putea descuraja pisica să o folosească. Unele pisici pot respinge acest tip de litieră deoarece se simt vulnerabile și nu pot vedea împrejurimile lor.

kryta_toaleta_pre_macku.jpg

O toaletă acoperită este potrivită în special pentru pisicile mai puțin ordonate și pisicile tinere care se adaptează mai ușor la ea.

Așternutul de nisip sau pelete natural este potrivit pentru toaletele acoperite.

3. Toaletă cu intrare de sus (Hop-in)

Această toaletă este foarte populară deoarece este închisă pe toate părțile, cu excepția părții superioare, ceea ce ajută la prevenirea împrăștierii gunoiului în afara cutiei. Este o alternativă excelentă pentru pisicile care resping cutiile acoperite

Cu toate acestea, pisica trebuie să sară pe deschiderea superioară, ceea ce ar putea să nu fie potrivită pentru pisicile mai în vârstă sau pisici cu limitări fizice sau obezitate.

hop-in_toaleta_pre_macku.jpg

Nisipul sau așternutul natural de peleți este potrivit pentru acest tip de cutie.

4. Toaletă cu autocurățare

O toaletă automată se ocupă de curățare după fiecare utilizare. Folosește un senzor de presiune sau lumină infraroșie pentru a detecta când pisica părăsește cutia. Apoi cerne gunoiul și colectează deșeurile într-un recipient sigilat.

Principalul avantaj este întreținerea redusă; trebuie doar să reumpli în mod regulat litiera și să arunci deșeurile. Este ideală pentru persoanele care sunt adesea departe de casă și nu au timp pentru curățarea zilnică.

De asemenea, este potrivită pentru pisicile mai în vârstă, cu mai puțină energie.

automaticka_toaleta_pre_macku.jpg

Cu toate acestea, sunetele și mișcările mecanismului ar putea speria unele pisici.

Așternutul de cristal absorbant special este utilizat în toaletele automate.

5. Toaletă într-un dulap

Toaleta dintr-un dulap combină funcționalitatea cu estetica. Toaleta este plasată în interiorul unui dulap, de obicei cu acces din lateral, ceea ce minimizează mirosurile și previne răspândirea excrementelor în toată casa. 

skrinka_s_macacou_toaletou.jpg

Dulapul oferă, de asemenea, spațiu amplu pentru depozitarea proviziilor pentru pisici, cum ar fi așternutul suplimentar.

Orice tip de așternut poate fi folosit într-o toaletă dulap.

Cum să treci la o nouă toaletă

Când treci la o nouă toaletă, ai răbdare dacă pisica ta nu manifestă interes imediat pentru noua toaletă. Pisicile sunt sensibile la schimbări și poate dura până la 7 zile până se obișnuiesc cu o nouă toaletă.

În acest timp, păstrează atât litierele vechi, cât și cele noi disponibile. Odată ce pisica începe să folosească noua toaletă, o poți elimina treptat pe cea veche.