De ce pisica ta refuză să folosească toaleta? Cauze și soluții comune

De ce pisica ta refuză să folosească toaleta? Cauze și soluții comune

Cuprins

Pisica ta iese uneori în afara toaletei? Până la 10% dintre pisici se confruntă cu probleme de acomodare cu toaleta. Pisicile sunt animale curate în mod natural, așa că acest comportament indică de obicei că ceva nu este în regulă.

Îți vom prezenta cele 7 cele mai frecvente cauze ale acestei probleme și cum să le remediezi.

1. Amplasarea incorectă a toaletei

Nu așeza niciodată toaleta lângă hrana sau apa pisicii, deoarece pisicile separă instinctiv aceste activități. Toaleta ar trebui să fie într-o locație liniștită, cu multă intimitate, ideal într-o zonă calmă și mai puțin frecventată.

Evitați spațiile înghesuite, cum ar fi între mobilier, unde pisica se poate simți vulnerabilă din cauza lipsei căilor de evacuare. Dacă pisica ta are un loc preferat pentru a ieși în afara toaletei, încearcă să muți toaleta acolo.

Dacă acest lucru nu funcționează, fă acea zonă mai puțin atrăgătoare adăugând lumină puternică, plasând alimente acolo sau acoperind-o temporar cu folie de aluminiu.

2. Dimensiune sau tip incorect de toaletă

Dacă pisica ta nu se potrivește confortabil în toaletă, nu o va folosi. Dimensiunea este deosebit de importantă pentru toaletele acoperite, deoarece pisicile preferă să stea în picioare în timp ce elimină.

kryta_macacia_toaleta_abczoo.jpg

O toaletă prea joasă îi obligă să se ghemuiască, ceea ce îi poate descuraja să o folosească. Un semn comun al unei toalete mici este o pisică care o folosește doar pentru urinare.

Pentru pisoi, pisici mai în vârstă și pisici obeze, contează și tipul de toaletă. Aceste pisici preferă toaletele deschise, nu cele acoperite, din trei motive:

  • acces mai usor,
  • fără mirosuri prinse,
  • vedere mai bună asupra împrejurimilor lor.

otvorena_macacia_toaleta_abczoo.jpg

3. Litieră incorectă

Nu există așternut unic pentru pisici, motiv pentru care alegerea așternutului este adesea un motiv pentru refuzul toaletei. Unele pisici preferă nisipul, altele precum silicea sau așternutul de peleți.

Îți poți da seama dacă așternutul este nepotrivit dacă pisica ta intră în toaletă, dar nu o folosește. În acest caz, încearcă să schimbi așternutul.

pieskova_podstielka_pre_macky_abczoo.jpg

Contează și adâncimea așternutului. Pisicile preferă în general un strat mai puțin adânc pentru a preveni scufundarea labelor. Adâncimea recomandată ese de aproximativ 5 cm.

silikatova_podstielka_pre_macky_abczoo_1.jpg

Dacă schimbi așternutul, ia în considerare să treci înapoi la cel pe care pisica l-a folosit ca pisicuță. În general, dacă pisica ta este mulțumită de un anumit așternut, este mai bine să nu-l schimbi.

4. Toaletă necurată

Pisicile își petrec până la 50% din timpul de veghe îngrijindu-se, așa că nu este surprinzător faptul că sunt foarte sensibile la igienă. Dacă toaleta lor nu este curățată în mod regulat, pur și simplu nu o vor mai folosi.

Litierele de nisip și peleți trebuie curățate zilnic, în timp ce așternuturile de siliciu pot fi schimbate săptămânal, dar deșeurile solide trebuie totuși îndepărtate zilnic și așternutul amestecat.

De asemenea, este recomandat să speli în mod regulat toaleta cu săpun și, după un timp, să o înlocuiești în întregime. Pisicile zgârie părțile laterale ale toaletei cu ghearele, ceea ce creează șanțuri în care bacteriile și mirosurile se acumulează în timp.

5. Mirosuri artificiale în toaletă

Pisicile au un simț al mirosului foarte sensibil și nu le plac parfumurile artificiale puternice. Dacă toaleta sau așternutul are un miros puternic, le poate descuraja să o folosească.

Acest lucru este valabil mai ales pentru toaletele acoperite, unde mirosul este mai concentrat.

6. Nu sunt suficiente toalete în casă

Dacă ai mai multe pisici, fiecare pisică ar trebui să aibă propria sa toaletă. Unii veterinari chiar recomandă să ai unul în plus. Toaletele trebuie amplasate în jurul casei astfel încât fiecare pisică să aibă suficient spațiu și intimitate.

Nu ar trebui să fie așezate unul lângă celălalt.

kryta_macacia_toaleta_gimcat_abczoo.jpg

În casele cu mai multe pisici, una este adesea dominantă, iar pisica respectivă o poate îndepărta pe cea mai puțin dominantă. Unor pisici pur și simplu nu le place să împartă toaleta, așa că este important ca fiecare să aibă propria sa toaletă.

7. Stresul

Pisicile sunt foarte sensibile la schimbări și pot fi stresate de lucruri pe care proprietarii lor le pot considera nesemnificative.

Factorii de stres obișnuiți includ:

  • un nou membru în familie, fie că este un copil sau un alt animal de companie,
  • mutarea într-o casă nouă,
  • anxietate de separare,
  • un mediu neliniştit.

Majoritatea pisicilor se pot adapta la noile circumstanțe în câteva zile, dar dacă nu o fac, este important să cauți cauze mai profunde ale problemei.

Sfat final

Dacă pisica ta refuză în continuare să folosească toaleta și niciunul dintre factorii de mai sus nu este cauza, ar putea exista o problemă de sănătate. În acest caz, nu ezita să vizitezi un veterinar. O pisică poate semnala durere mieunând tare, dar nu este întotdeauna cazul.

Cu toate acestea, nu pedepsi niciodată pisica, deoarece acest lucru nu va face decât să înrăutățească problema. În schimb, încearcă să înțelegi comportamentul lor și caută cauza, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul unui veterinar.