Secretul pescuitului cu succes al păstrăvului pe orice vreme

Secretul pescuitului cu succes al păstrăvului pe orice vreme

Cuprins

Păstrăvii sunt prinși în apropierea malurilor care sunt adesea acoperite de plante. Din acest motiv, pescuitul necesită o undiță scurtă, în mod ideal mai scurtă de 2 metri, pentru o mai bună manevrabilitate. Atunci când alegeți o astfel de undiță, acordați atenție încărcăturii de aruncare, care nu trebuie să depășească 10 g. O astfel de undiță este suficient de fină pentru momeli mici, dar poate rezista curenților puternici și face față păstrăvilor de râu mai mari.

Se recomandă să se potrivească undița cu o mulinetă de aproximativ 2000-2500. O astfel de bobină are suficientă putere de oprire și capacitate pentru 150 m de linie de înaltă calitate.

Pentru pescuitul păstrăvului, linia silon (monofilament de nailon) este cea mai bună alegere, deoarece monofilamentul clasic este mai puțin vizibil în apă. Silon este, de asemenea, mai silențios decât linia convențională și oferă o prindere mai ușoară. Diametrul ar trebui să fie în jur de 0,12-0,16 mm, în funcție de dificultatea terenului, de mărimea peștelui și de tipul de momeală.

Dacă pescuiți cu momeală de cauciuc, un diametru mai mic este suficient, dar dacă pescuiți cu voblere, trolling sau plutitoare, alegeți o linie mai groasă.

Cum să pescuim păstrăv în vreme rece?

La începutul sezonului, apa este mai rece și peștii sunt mai letargici. Prin urmare, ei reacționează mai bine la momeli mai lente. Succesul poate fi obținut prin pescuitul cu momeli de cauciuc, cum ar fi diverse nimfe, imitații de larve sau alevini. Aceste momeli ar trebui să fie rulate cât mai încet posibil, în special în secțiunile cu mișcare lentă și mai adânci. Păstrăvii sunt de obicei prezenți în această perioadă.

Peștii de râu din apele reci nu vor ataca momelile la fel de agresiv ca în timpul verii, când temperatura apei atinge 12-15 grade Celsius. Dacă în zona în care pescuiți există doar curenți de mică adâncime, încercați pescuitul cu momeală tare. Apa înghețată este de obicei limpede, astfel încât culorile naturale pot avea mai mult succes decât momelile cu nuanțe evidente. Cel mai bine este să prindeți imitații de păstrăv brun sau pește alb în această perioadă.

Atunci când folosiți știuleți, trageți încet în amonte și, ocazional, țineți-le în fața ascunzătorilor de păstrăvi. Cele mai frecvente ascunzători sunt scobiturile de la marginea malurilor, ramurile căzute sau stâncile subacvatice. În aceste locuri puteți încerca să opriți complet momeala pentru câteva secunde sau chiar un minut. Păstrăvii sunt indeciși în acest moment, dar îi puteți provoca să atace.

Ce nu trebuie să lipsească din echipamentul de pescuit la păstrăv?

Pe lângă echipamentul de pescuit de bază, există și alte accesorii utile pe piață. Carabinierele mici sunt o modalitate bună de a schimba rapid momelile. Atunci când se folosesc momeli de cauciuc, se recomandă cârlige mai mici (#8-4) și capete de jig cu o greutate de 0,5-3 g. Aceste articole mici sunt cel mai bine aranjate în patru cutii:

  • pentru momeli tari
  • pentru momeli de cauciuc
  • jiguri
  • pentru momeli de tip bijuterie

Echipamentul de bază include, de asemenea, o plasă de pescuit și o pereche de cârlige. O foarfecă pentru tăierea firului de pescuit poate fi, de asemenea, utilă. Toate acestea se potrivesc perfect într-o geantă sau vestă de pescuit la îndemână.