Care sunt avantajele și dezavantajele unei fântâni pentru pisici?

Care sunt avantajele și dezavantajele unei fântâni pentru pisici?

Cuprins

Știați că pisicile sunt inițial creaturi din deșert și, prin urmare, beau mai puțină apă decât câinii? În sălbăticie, pisicile își obțin cele mai multe fluide din prada lor, dar acasă, nu mai au nevoie să vâneze.

Ca urmare, pisicile domestice beau adesea chiar mai puțin decât ar trebui. Acest lucru este deosebit de problematic pentru pisicile care urmează o dietă cu hrană uscată, cum ar fi crochetele.

O pisică trebuie să bea cel puțin o cană de apă pe zi pentru fiecare 4 kg de greutate corporală. În caz contrar, riscă să se deshidrateze, ducând la probleme grave urinare și ale rinichilor.

Pentru a susține o hidratare adecvată, o fântână pentru pisici este cea mai bună soluție.

Care sunt beneficiile unei fântâni pentru pisici?

1. Flux constant de apă proaspătă: studiile arată că apa care curge este mai atractivă pentru pisici decât apa stătătoare. În sălbăticie, sunt atrași instinctiv de apa curgătoare, deoarece este în general mai sigură. În plus, apa care curge este mai bine oxigenată și reduce mirosurile.

2. Păstrează apa rece: Într-un vas obișnuit, apa se încălzește rapid, ceea ce favorizează creșterea bacteriilor. O fântână, însă, menține apa la o temperatură constantă. Acest lucru este ideal în special pentru pisici vara, oferind un efect de răcire.

automaticka_fontanka_pre_macky_abczoo.jpg

3. Filtrarea apei: Multe fantani pentru pisici au un filtru care indeparteaza toxinele si resturile de suprafata din apa.

4. Orientare ușoară către sursa de apă: Pisicile au auz excelent și vedere periferică pentru detectarea mișcării. Cu apă curgătoare, ei pot vedea suprafața fără să-și ude mustățile. În schimb, cu apă stătătoare, s-ar putea lupta să vadă suprafața și adesea își udă nasul.

5. Acces ușor la apă: O fântână este înălțată în comparație cu un castron, astfel încât pisica nu trebuie să se aplece, făcând-o mai confortabilă. Dacă pisica  bea frecvent dintr-un pahar, este un semn că preferă o sursă de apă ridicată.

fontanka_pre_macky_abczoo.jpg

Care sunt dezavantajele unei fântâni pentru pisici?

1. Cost: O fântână pentru pisici este semnificativ mai scumpă decât un castron obișnuit. Cu toate acestea, este o investiție unică, care poate dura câțiva ani.

2. Utilizarea energiei electrice: Fântânile automate funcționează cu energie electrică, iar în timpul unei pene de curent, fântâna nu va mai funcționa.

3. Potențial de joacă: Apa curgătoare poate fi atât de interesantă pentru o pisică încât s-ar putea juca cu ea și s-ar putea scurge apă peste tot.

4. Nevoia de curățare regulată: cel puțin o dată pe săptămână, fântâna are nevoie de o curățare minuțioasă pentru a îndepărta părul, murdăria și biofilmul - suprafața murdărită care se poate forma.

macacia_fontanka_na_vodu_abczoo.jpg

Ce să luați în considerare atunci când alegeți o fântână pentru pisici?

Pe lângă design, este crucial să luăm în considerare aceste patru aspecte:

1. Dimensiune: O fântână este în general mai mare decât un castron obișnuit. Verificați întotdeauna dimensiunile pentru a vă asigura că se potrivește în spațiul desemnat.

2. Nivelul de zgomot: Majoritatea fântânilor sunt relativ silențioase și, cu unele, s-ar putea să nu-ți dai seama că sunt aprinse. Cu toate acestea, auzul unei pisici este mai sensibil decât al nostru, așa că alegeți întotdeauna cea mai liniștită fântână posibilă pentru a vă asigura că zgomotul pompei nu descurajează pisica să bea.

3. Material: Evitați modelele din plastic deoarece plasticul se poate zgâria ușor, permițând bacteriilor să se acumuleze în canaluri. Plasticul este, de asemenea, ușor, ceea ce facilitează răsturnarea pisicii. Cele mai bune materiale sunt ceramica și oțelul inoxidabil.

4. Ușurință de curățare: Trebuie să curățați fântâna în mod regulat, deci este mai bine dacă poate fi dezasamblată și reasamblată cu ușurință.