Marele dicționar de zootehnie

Marele dicționar de zootehnie

Cuprins

Indiferent dacă dețineți un câine, o pisică, un hamster sau un alt animal, credem că acest dicționar vă va ajuta să înțelegeți mai bine lumea stăpânilor  de animale de companie și vă va oferi informații valoroase.

Celuloză

Celuloza este o parte nedigerabilă a multor plante și, prin urmare, se găsește în mare parte în hrana animalelor. Ea ajută digestia deoarece rămâne în intestin împreună cu părțile nedigerabile și stimulează mișcarea alimentelor consumate.  Alimentele digerate sunt apoi trecute în intestinul gros, iar substanțele nutritive eliberate sunt absorbite treptat pe măsură ce trec prin intestinul subțire.

Hrană holistică

Hrana holistică este o dietă care ține cont de sănătatea și nevoile animalelor noastre de companie, la fel ca și descendenții animalelor sălbatice. Aceste diete urmăresc să reducă la minimum utilizarea cerealelor și să le ofere animalelor noastre de companie nutrienți disponibili în mod natural, cum ar fi proteine din carne proaspătă și vitamine din fructe și ierburi sălbatice.

Fibre

Acestea se împart în fibre hidrosolubile și insolubile. Fibrele insolubile sunt numite și fibre groase sau grosiere, deoarece nu pot lega apa. Descompunerea fibrelor grosiere este un proces mai mic și mai lent, astfel încât acestea sunt, de obicei, excretate de către animal într-o formă nedigerată (fecale).

Proteină brută

Proteina brută este un termen utilizat pentru a se referi la conținutul de proteine din hrana pentru câini. Proteinele brute includ nu numai proteinele animale din alimentație, ci și proteinele vegetale, cum ar fi cele din cereale și grâu.

Grăsimi saturate

Grăsimile brute includ toate formele de grăsimi din hrana pentru câini. Noi includem o mulțime de grăsimi vegetale, cum ar fi uleiul, sau grăsimi animale, cum ar fi grăsimile extrase din carnea de pui.

Făina de carne

Făina de carne este produsul final al unui proces numit ecarisaj. Producerea făinii de carne începe cu gătitul, în timpul căruia apa se evaporă și restul este prăjit. Rezultatul este o pudră proteică foarte concentrată, cunoscută și sub numele de făină de carne, carne deshidratată sau concentrat de carne.

Păr de acoperire

Acestea sunt firele de păr primare pe care le vedem pentru prima dată pe corpul unui câine. Aceste fire de păr sunt mai lungi, mai groase și, de obicei, de culoare mai închisă decât firele de blană inferioară. Ele au o funcție protectoare și estetică.

Substrat

Acesta este părul animalului și este alcătuit din fire scurte și mătăsoase. Jumătate din aceste fire de păr se găsesc în ceea ce se numește păr de pază. Acest strat este format din fire de păr mai lungi și de culori diferite. Subpelerina este folosită pentru a regla temperatura animalului, astfel că este eliminată în timpul perioadei de năpârlire.

Iarba mâței

Iarba mâței ( în engleză- catnip) parfumată este o plantă perenă rezistentă la iarnă, care seamănă cu menta în aspect. Aceasta conține o substanță numită nepetalactonă, care pune pisicile într-o stare euforică. Aproape 70 - 80% dintre pisici reacționează în acest fel la această substanță. Poate fi găsită în multe jucării pentru pisici.

Cărbune crudă

Acest nume poate părea puțin ciudat pe eticheta unui aliment, dar nu vă speriați, nu este același lucru cu curățarea acestuia din șemineu. Este un ingredient de bază în hrana pentru animale. Atunci când vedeți acest ingredient pe o etichetă, este de fapt baza pentru cât de bună este hrana respectivă. Cantitatea ideală este între 5 și 8%. Cu cât este mai multă cărbune brută în hrana pentru animale, cu atât hrana este mai puțin digerabilă pentru animalele noastre de companie.

Trichobezoar

Acesta este un termen tehnic pentru firele de păr care se blochează în stomac și se adună într-un ghem în stomacul pisicilor. Pentru a preveni acest lucru, se recomandă toaletarea frecventă și pot exista alimente speciale care să ajute la eliminarea naturală a acestor „ghemuri” din stomacul pisicii.

Valeriana

Cunoscută și sub numele de iarba pisicii, este adesea folosită de producători pentru a completa jucăriile pentru pisici. Efectele sale stimulatoare pun pisicile în aceeași stare euforică ca și iarba mâței. Acestea sunt mai jucăușe și își arată adesea mulțumirea stând întinsă pe podea.